honvedelem.hu
F-16V - amerikai ajánlat Bulgáriának

Az Egyesült Államok jóváhagyta Bulgária azon szándékát, miszerint F-16-osokat szerezne be elavuló MiG-29-es flottája leváltására.

bulgarianfulcrum.jpg Az amerikai ajánlatot a napokban hozták nyilvánosságra. Fő eleme 8 darab F-16C/D Block 70/72 változatú vadászbombázó és egy bővebb, fegyverekre is vonatkozó ajánlatcsomag, melynek tartalmát nyilvánosságra is hozták a DSCA (Defense Security Cooperation Agency) oldalán.

A kiöregedő bolgár MiG-29-esek átlagéletkora már közel harminc év, a légtérvédelmi feladatok ellátásában az amerikaiak és a britek segítik a légierőt. A DSCA közleményében az áll, hogy az új F-16V-k beszerzésével már önállóan is tudják majd biztosítani Bulgária légterének védelmét, amerikai vélemény szerint a típus rendszerbe állítása nem jelenthet gondot az országnak.

Bolgár részről januárban szavazták meg, hogy tárgyalást indítsanak Washingtonnal az F-16V-k beszerzéséről, lehetséges ellenfélként a Saab JAS-39C/D Gripen (melyet 2017-ben már győztesként hirdettek ki) valamint a használt, olasz Typhoonokra szóló ajánlat jöhet szóba.

Szófia jelen helyzet szerint ezúttal az amerikai F-16V-t favorizálja, egyes elemzések szerint ugyanakkor az újabb kiszemelt típus megvásárlását most majd az igencsak borsos ár gátolhatja meg: az amerikai F-16V ajánlat értéke 1,67 milliárd dollár.Forrás: F-16V - Amerikai ajánlat Bulgáriának (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat