honvedelem.hu
Azonosító feltárást végeztek a hadisírgondozók Kisújszálláson

Azonosító feltárást végeztek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszállás Déli temetőjében, még május végén. A kutatásban a német partnerszervezet, a VDK képviselői, valamint az  MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai is segítették a magyar hadisírgondozókat. 

1944. október elején súlyos harcok dúltak a település térségében, amelyek német-magyar, illetve szovjet oldalon egyaránt komoly áldozatokat követeltek. A hősi halált halt katonák végső eltemetésére jóval később, 1945 februárjában került sor. Korabeli dokumentumok alapján a Déli temetőbe ekkor 16 név szerint ismert és 28 ismeretlen magyar katonát, illetve 13 ismeretlen német katonát temettek el. A 95 ismeretlen szovjet katona szintén ebbe a temetőbe került, az ő eltemetésük ideje nem ismert.

01.jpg

A rendelkezésre álló forrásanyagok vizsgálata, és a helyszíni terepbejárás tapasztalatai alapján sikerült beazonosítani a feltételezett tömegsír helyét. Ezen a részen két – feltételezhetően a családok által a későbbiekben állított – síremlék található, amelyen összesen 5 magyar katona adatai olvashatóak.

A tömegsír feltárása során összesen 18 hősi halált halt magyar katona földi maradványait sikerült beazonosítani, pontos személyi azonosításra azonban nem volt lehetőség.

A HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatósága a továbbiakban a temetési hely rekonstrukcióját, valamint a Kisújszállás térségében hősi halált halt és a Déli temetőben eltemetett magyar katonák méltó emlékhelyének kialakítását tervezi.

02.jpg

Fotó: Magyar hadisírgondozás facebook oldalForrás: A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszállás város Déli temetőjében végeztek azonosító feltárást a HM HIM szakemberei. (www.facebook.com)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat