honvedelem.hu
Új zavarókonténert tesztelnek majd a Gripenen

A svéd gyártó részéről a napokban hozták nyilvánosságra a hírt, mely szerint a Saab még ebben az évben megkezdi a Gripen C/D új, elektronikai hadviselés során alkalmazandó eszközök tesztjeit.

gripen0.jpgAz Arexis elektronikai harc-rendszer új eleme lesz a 4 méter hosszú és 350 kilogramm tömegű konténer, mely alacsony frekvenciákon képes zavarni. A fejlesztési munkákat a Saab stockholmi üzemegységében végezték, a konténert a Gripen belső pilonja alá függesztették. Az alacsony frekvenciás antennákat a konténeren található szárnyszerű felületekben helyezték el.

A Saab ezzel a fejlesztéssel azt kívánja elérni, hogy egy kisebb köteléken belül legyen egy olyan elektronikai harc/zavaró repülőgép, amely hatásosan képes támogatni a csapásmérő köteléket. A koncepció nem új, ezt a célt szolgálja az Egyesült Államok Haditengerészeti légierejének Boeing EA-18G Growler flottája is.

Folyamatban van egy „kisegítő” jammer verzió fejlesztése is, mely a „bosszantó légy” becenevet kapta. Ez az eszköz hamis célt állít elő az ellenséges légvédelmi rendszerek megzavarására.

arexis.jpgAz Arexis rendszer elemei a Saab Gripen E fejlesztésében már eleve helyet kapnak. A legmodernebb szenzorok felhasználásával kiépített rendszer tesztjei már folynak és a gyártó szerint ez a messze legmodernebb elektronikai harc-rendszer, melyet vadászgépbe valaha is szereltek. Az úgynevezett kvadráns vevő- és adórendszerek, amelyek a repülőgép szárny-csúcsaiban helyezkednek el, kiemelkedő képességeket biztosítanak.

Habár alapvetően a Gripenre tervezték és tesztelik az Arexis rendszert, a Saab nem zárkózik el más típusokon – nevezetesen az Eurofighteren – történő alkalmazásától sem. A németek éppen mostanában tervezik új zavaró berendezések beszerzését.Forrás: Új zavarókonténert tesztelnek majd a Gripenen (www.jetfly.hu)
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat