honvedelem.hu
Moduláris hadihajó a német haditengerészetnél?

Az utóbbi években egyre több hadiflotta állít hadrendbe úgynevezett többcélú hadihajókat, amelyek különböző szerepkörökben egyaránt teljes értékű harci egységként tudnak helytállni és üzemeltetésük is olcsóbb a több, különböző feladatokra specializált egység alkalmazásánál.

mks-180.jpgA német haditengerészet a többcélú kategória egy teljesen új verziójának rendszeresítésére készül, amennyiben a programot nem fújják le a felmerült költségtúllépés miatt. A tervezett négy egység legyártásának fővállalkozója a German Naval Yards Kiel, alvállalkozóként pedig bevonták a Thyssenkrupp Marine Systems-t is.

A Mehrweckkampfschiff 180 (Többcélú Hadihajó 180) rövidítve MKS 180, 155 méter hosszú lesz, vízkiszorításnak felső határát pedig 9 000 tonnában szabták meg. Alapszemélyzetét 110 fő alkotja majd és még további 70 személy az adott feladattól függően. Méreteiben nagyobb lesz a jelenleg szolgálatban álló Bréma-osztályú és a hamarosan hadrendbe álló Baden-Würtemberg-osztálynál, így ha a program megvalósul, az MKS 180 a II. világháború óta épített legnagyobb német hadihajótípus lesz.

Tervezett fegyverzete és alapelrendezése általánosságban megegyezik majd a jelenleg rendszerben álló fregattokéval, ezért a többféle lőszertípussal is tüzelni képes, 127 milliméteres fedélzeti ágyúval, közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi, nagy hatótávolságú hajó elleni rakétákkal, valamint nehéz és könnyűgéppuskákkal kívánják felszerelni. A tatfedélzeten kialakított platformról tengeralattjáró elhárító helikoptert, de repülő és tengeri drónokat is üzemeltethetnek majd.

Az igazi újdonságot az a moduláris rendszer jelenti, amelynek segítségével az új hadihajókat az aktuális küldetésnek megfelelő speciális felszereléssel tudják ellátni. A konténerszerű, úgynevezett missziós modulokat telepítési helyüktől függően felülről, de elsősorban oldalról lehet majd a hajótestbe illeszteni, mint egy–egy fiókot. A modulok között lesz a tengeralattjárók elleni hadviselésre, aknamentesítésre optimalizált, szenzorokkal, felszerelt típus, a kalózkodás elleni őrjáratokra a foglyok biztonságos elhelyezését lehetővé tévő, cellákkal és orvosi részleggel, valamint különleges, karanténhelyiséggel felszerelt verzió, de terveznek harci búvárok és különleges egységek bevetéséhez légnyomáskamrával és speciális felszerelésekkel épített változatot is.

A flotta elvárása volt, hogy a modulok legyenek kellően strapabírók és eltérő éghajlati viszonyok között is kifogástalanul működjenek. Cseréjükhöz ne legyen szükség speciálisan képzett személyzetre és eszközökre, azt bármelyik kikötőben a legénység is végrehajthassa, a hajó szerkezetének megbontása nélkül. Ennek érdekében behelyezésük után azonnal összekapcsolhatók lesznek a fedélzeti rendszerekkel.

A moduláris hadihajó koncepciója ma még szokatlan és újszerű, bevezetése pedig nyilván nem lesz problémamentes, de elképzelhető, hogy ez jelenti a jövő útját.Forrás: Moduláris hadihajó a Német Haditengerészetnél? (www.haborumuveszete.hu)
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat