honvedelem.hu
Különleges torpedónaszád koncepció Szingapúrból

A malajziai Langkawiban márciusban megtartott LIMA 2019 haditechnikai kiállításon a szingapúri DK Naval Technologies nevű cég bemutatta az általa fejlesztett, kimondottan futurisztikus hadihajó koncepcióját, amely a gyors torpedónaszádot ötvözi a tengeralattjáróval.

a-seekrieger-modellje.jpgA Seekrieger 30 méter hosszú törzse és felépítménye kifejezetten elegáns vonalvezetésű és áramvonalas kialakítású, a lehető legkisebb lég és hidrodinamikai ellenállás érdekében, így sokkal inkább emlékeztet luxusjachtra, vagy gyorsasági motorcsónakra, mint hadihajóra. A fejlesztők elképzelése szerint, a felszínen fő hajtóműként beépített gázturbinájával elérheti a 80 csomós (körülbelül 148 kilométer/óra) sebességet, de a kétoldalt leereszthető, stabilitásnövelő támasztóúszókkal akár a 120 csomót (körülbelül 222 kilométer/óra) is, így az ambiciózus tervek megvalósulásának esetén, a Seekrieger lesz a világ leggyorsabb felszíni hadihajója.

A szingapúri mérnökök azonban ennél is továbbmentek, mert elképzelésük szerint a Seekrieger tengeralattjáróként is üzemelhet majd és akár 100 méteres mélységbe is lemerülhet. Akkumulátorai és másodlagos elektromos motorja 30 csomós (55,5 kilométer/óra) legnagyobb sebességet tenne lehetővé számára a mélyben, ahol 7 napot tartózkodhatna egyhuzamban, háromfős személyzetével.

Mivel a Seekriegert elsősorban partvédelemre szánják, ezért tervezett fegyverzete ennek megfelelően két könnyű torpedóindító, összesen nyolc torpedóval és két Rheinmetall Sea Snake-27 típusú, 27 milliméteres, a törzsbe visszahúzható, távműködtetésű gépágyú lesz.

A hajó egyelőre még csak a kiállításon bemutatott makett, és számítógépes grafika formájában létezik valamint még dolgoznak véglegesnek szánt verzióján, így a legoptimistább becslés szerint is még legalább három évet kell várni az első működőképes prototípusra. Az még a jövő titka, hogy lesz-e jövője a különös, várhatóan méregdrága torpedónaszád-tengeralattjáró hibridnek és a hadiflották látnak-e majd benne fantáziát, de elképzelhető, hogy a gazdag, közel-keleti olajállamok rendszeresítik majd.
a-seekrieger-mukodesi-profilja.jpg

 Forrás: Különleges torpedónaszád koncepció Szingapúrból (www.haborumuveszete.hu)
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat