honvedelem.hu
Bombakereső kutyák a csúcson

Az arany, az ezüst és a bronzérmet is elhozták az IBGH-1 versenyről az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) robbanóanyag-kereső kutyái.

Összesen négy kutyával vettek részt az alakulat a Szigetszentmiklósi Kutyaiskola által rendezett kísérő kutya vizsgán és az azt követő megmérettetésen. „Ketten sikeres vizsgát tettek, ezt követően az élen végzett mindhárom kutyánk, akiket beneveztünk a versenyen” – mondta el Hargitai Ádám hadnagy, a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század megbízott századparancsnoka.

02.jpg

Az IBGH-1 versenyt Serb Lajos őrmester Carlos nevű kutyája nyerte meg. „Nagyon jó fizikai és mentális állapotban van a kutyám, titkon reménykedtem a megmérettetés előtt, hogy a dobogóra állhatunk majd” – emlékezett vissza Serb Lajos őrmester, aki szerint igazi kihívást jelentettek a feladatok.

03.jpg

A versenyen meghatározott kűrt kellett leírniuk a résztvevőknek, melynek során közömbösségi teszt, pórázon vezetés és szabadon követés végrehajtása is szerepelt a feladatok között. Ezen kívül a szabályos ültetési, fektetési és behívó képességeket mérte fel a zsűri amellett, hogy a kutya embercsoportban való viselkedését, koncentrációját is pontozták – árulta el Németh Balázs törzsőrmester, robbanóanyag-kereső kutyavezető, aki segítette a kihívást vállaló állomány felkészítését. Hozzátette: 4-5 hónapot gyakoroltak a megmérettetést vállaló katonák kutyáikkal ahhoz, hogy az előírt 6-7 perc hosszú pályamunkát tökéletesen tudják teljesíteni.

04.jpg

A jó szereplést követő sikerélmény mellett gyakorlati haszna is van annak, hogy ilyen típusú kihívásokat vállalnak a katonák robbanóanyag-kereső kutyáikkal. „A felkészülés kezdetétől a cél eléréséig vezető úton tökéletessé válik a kommunikáció vezető és kutyája között, amely látható eredményeket mutat éles feladatok végrehajtásakor” – összegzett Németh Balázs törzsőrmester.

01.jpg

Fotó: Erdélyi Judit törzsőrmesterAktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat