honvedelem.hu
Black Swan 2019: megkezdődött a SOFEVAL ellenőrzés

A Black Swan 2019 nemzetközi különleges műveleti gyakorlaton belül elkezdődött az úgynevezett SOFEVAL (Special Operations Forces Evaluation) ellenőrzés, mely során a különleges rendeltetésű dandár két osztagát, több mint ezer szempont alapján vizsgálják hat napon keresztül. Az ellenőrök nagy alapossággal tekintik át az osztag működését, képességeit, felszereltségét és a rendelkezésére álló erőforrásokat. A cél, hogy megkapják a „combat ready” azaz a „harckész” minősítést.

cikk_01.jpgAz ellenőrzés első napján, máris egy embert próbáló feladattal találkozott az egyik osztag. Tömeges sérüléssel járó eseményt (Mass Casualty, MASCAL) kellett a legjobb tudásuk szerint kezelniük, amelyről akkor beszélünk, amikor a sérültek nagy száma és sérüléseik típusa miatt jelentős aránytalanság keletkezik az egészségügyi ellátók kapacitása és az ellátandók száma között. A tömeges sérüléssel járó helyzetek egészségügyi ellátásának elve - az „egyedi szükségletre alapozott ellátás” helyett -  „a legtöbb sérült lehető legmagasabb szintű ellátása”. Ez azt jelenti, hogy az időigényes egyéni ellátást és sérültkiürítést időlegesen felfüggesztik, hogy a sürgős ellátást igénylőket részesítsék előnyben és a rendelkezésre álló erőforrásokat minél nagyobb számú sérült ellátására fordítsák.

cikk_02.jpg

A „sérülteket” a Magyar Vöröskereszt önkéntesei játszották és olyan műsérüléseket használtak, amelyek megtévesztésig hasonlítottak a valódiakra. A szimulált helyzet szerint egy kiképzési foglalkozáson robbanás történik, ezzel mind a 15 résztvevőt megsebesítve. Az ő ellátásukat végezte el a kiérkező alegység, amelynek a helyszín biztosítását, a sérültek osztályozását és „kiürítését”, azaz kórházi ellátásba való eljuttatását egyaránt meg kellett szerveznie a helyszínen.

cikk_03.jpg

A csapat az igen komplex feladatot sikerrel teljesítette, az elvégzett tömeges sérültellátási feladat máris pozitív részlete lett az „ellenőrzési csomagnak”.

Fotó: MH 2. KRDDKapcsolódó tartalom
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat