honvedelem.hu
Szolgálat háborúban és békében

 „Szolgálat háborúban és békében” címmel rendeztek katona-egészségügyi kiállítást a napokban a Győr-Moson-Sopron megyei Pér község Petőfi Sándor Művelődési Házában. A rendezvény fővédnöke Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka volt.

1.jpgA tárlatot dr. Kopcsó István dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke nyitotta meg. Mint fogalmazott: a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálata már hosszú ideje fontos szerepet játszik a NATO egészségügyi rendszerében, melynek egyik legkézzelfoghatóbb példája a Budapesten működő NATO Katonaegészségügyi Kiválósági Központ. Kiemelte: a mostanihoz hasonló rendezvények teremthetik meg a lehetőséget a civil társadalom számára a katona-egészségügyi rendszer megismerésére, illetve az egészségügyi szakember-utánpótlás érdeklődésének felkeltésére is.

Dr. Valastyán Péter - a rendezvény szervezője - előadásban a Magyar Honvédség csapategészségügyi szolgálatának tevékenységét, fejlődését mutatta be, egy katonaorvos szemszögéből, a NATO csatlakozás időszakától kezdve. Elmondta: a Magyar Honvédség csapategészségügyének fejlődésére nagy hatást gyakoroltak a missziós egészségügyi szerepvállalások, illetve a NATO egészségügyi ellenőrzések során szerzett tapasztalatok.

3.jpgHozzátette: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy már csapatorvosként is, illetve később az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Egészségügyi Főnökség Egészségügyi Koordinációs Részlegének alapítójaként részt tudott venni az egészségügyi szolgálat csapatszintű képességeinek kialakításában, fejlesztésében, a szakmai protokollrendszer, valamint az anyagi-technikai biztosítás modern normáinak kialakításában.

A kétnapos kiállítás lehetőséget adott arra, hogy ez a ritkán fókuszba kerülő szakterület bemutatkozhasson, a katonák mellett a civilek is betekintést nyerjenek a csapategészségügyi szolgálatnál dolgozó szakemberek életébe, munkájába.

(A borítófotó archív.)Aktuális videók
2019. július 13. 15:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat