honvedelem.hu
Hetven éve alakult meg a radarezred

Születésnapi tortával, ezredsorakozóval, és családi nappal ünnepelte az MH 54. Veszprém Radarezred a jogelőd katonai szervezet megalakulásának hetvenedik évfordulóját június 17-én.

03.jpgMióta 1949-ben létrejött a radarezred jogelőd alakulata, a légi figyelési jelzőrendszer, a radaros katonák feladatrendszere nem sokat változott. Nem úgy a technikai eszközpark – hangsúlyozta beszédében Zentai László ezredes, az alakulat parancsnoka, hozzátéve: akkoriban még valóban szabad szemmel zajlott a repülőeszközök felderítése.

„Manapság viszont katonáink egyszerre működtetik professzionális szinten a legmodernebb 3D-s radarokat, és a még rendszerben lévő, régebbi orosz technikát. A radarezred katonái minden körülmények között megállják és megállták a helyüket az elmúlt hét évtizedben – gondoljunk csak például a délszláv válságra, amely maximálisan igénybe vette az akkori dandárszintű szervezet kapacitását. Vagy felidézhetjük a vörösiszap-katasztrófát, melynek során ezredünk katonái elsőként segítettek a bajba jutottakon. Szintén kivesszük és kivettük részünket a migrációs válsághelyzet kezeléséből is” – fogalmazott az ezredes, aki az alakulat jelen lévő, korábbi parancsnokaival együtt szegte meg a születésnapi tortát.

08.jpgAz ünnepélyes ezredsorakozón elismeréseket is átadtak, az Év Embere-díjat ezúttal Kasztner Rajmond százados, a logisztikai főnökség főnökhelyettese érdemelte ki.

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka levélben köszöntötte az MH 54. Veszprém Radarezredet. Mint írta: az ezred alaprendeltetéséből adódó feladatai a civil társadalom számára jobbára láthatatlanok, de létfontosságúak hazánk légtérbiztonsága szempontjából. A radaros katonák felkészültségét mi sem jelzi pontosabban, mint hogy a medinai gerincradar-mérőpont a közelmúltban sikeres NATO-ellenőrzésen esett át - fogalmazott az altábornagy.

10.jpgAz ünnepséget követően a jelenlévők koszorút helyeztek el a légtérellenőrzők emlékére tizenöt esztendővel ezelőtt felállított kopjafánál.

A születésnap az ezred hagyományos családi programjaival zárult, ahol katonai statikus bemutatók mellett többek között különféle játékos és sportprogramok várták az ünneplőket.

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Hetven éve alakult meg a radarezred
Hetven éve alakult meg a radarezred / 1 Hetven éve alakult meg a radarezred / 2 Hetven éve alakult meg a radarezred / 3 Hetven éve alakult meg a radarezred / 4
Hetven éve alakult meg a radarezred / 5 Hetven éve alakult meg a radarezred / 6 Hetven éve alakult meg a radarezred / 7 Hetven éve alakult meg a radarezred / 8
Hetven éve alakult meg a radarezred / 9 Hetven éve alakult meg a radarezred / 10 Hetven éve alakult meg a radarezred / 11 Hetven éve alakult meg a radarezred / 12
Hetven éve alakult meg a radarezred / 13 Hetven éve alakult meg a radarezred / 14 Hetven éve alakult meg a radarezred / 15 Hetven éve alakult meg a radarezred / 16
Hetven éve alakult meg a radarezred / 17
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat