honvedelem.hu
Az együttműködési gyakorlatról egyeztettek Hódmezővásárhelyen

Az idén hazánkban megrendezendő Szőke Lavina elnevezésű gyakorlat fő tervezői konferenciáját tartották meg június második hetében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

img_3126.jpgA Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj megalakításáról 2002. január 18-án, Budapesten írt alá megállapodást  Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna. A zászlóalj alaprendeltetése a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett katasztrófák esetén a helyi lakosságnak történő segítségnyújtás és a károk megszüntetésében való részvétel. A közös kiképzés érdekében a felek minden évben együttműködési gyakorlatot szerveznek, ami a „Blonde Avalanche”„Szőke Lavina” nevet viseli. A rotációs rendnek megfelelően idén Magyarország lesz a gyakorlat házigazdája, a kiképzési rendezvény fő tervező konferenciáját tartották meg Hódmezővásárhelyen, a Zrínyi Miklós laktanyában.

Az idei konferencián a négy tagország képviselőin kívül a csatlakozási szándékukat korábban kifejező Ausztria képviselői, valamint - megfigyelő státuszban - az Ohiói Nemzeti Gárda katonái is részt vettek. A megbeszélésen a jelenlévők pontosították a gyakorlat levezetésének tervét, valamint megállapodtak a tervezett részvétel részleteiről is.

A „Blonde Avalanche 2019” gyakorlatot szeptember végén rendezik meg Hódmezővásárhely és Sándorfalva térségében. A Tisza Zászlóalj magyar elemét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának törzse, illetve a Harctámogató Műszaki század katonái adják.

Fotó: a szerző felvételeAktuális videók
2019. július 13. 15:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat