honvedelem.hu
Bemutatták A géniusz árvái című filmet

Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban mutatták be Borsody László – A géniusz árvái című filmet június 17-én. A film azoknak a honvéd vívómestereknek az életét idézi fel, akiket a legendás fővívómester nevelt ki.

mb4a3796.jpgA dokumentumfilmet Máday Norbert: Borsody László – A géniusz árvái című könyve alapján a Katonai Filmstúdió munkatársai készítették. A hétfői díszbemutatón Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok vívó úgy fogalmazott: Máday Norbert kitartó kutatómunkájának köszönhetően újra felfedezték azt a „vívómester-garnitúrát”, akik megalapozták az olimpiai sikersorozatot, amivel Magyarország büszkélkedhet.

Borsody László őrnagy, aligazgató-fővívómester nem csak olimpiai és világbajnokok sokaságát nevelte ki a magyar sportban egyedülálló pályafutása során, hanem számos vívómestert is kiképzett. A második világháború után ezek a katona vívómesterek a hadifogság, a kitelepítés, a vagyonelkobzás és a kitaszítottság ellenére talpra állították a magyar vívást; újabb olimpikonok és világbajnokok tucatjait képezték. Tették ezt hittel, becsülettel, tisztességgel, ahogy mesterüktől tanulták.

mb4a3811.jpgProf. dr. Csikány Tamás ezredes, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály főosztályvezetője hangsúlyozta: a vívás – más sportágak mellett – „nagyon fontos a felnőtté válás folyamatában”. A vívásnak is köszönhető, hogy az emberek tisztességes katonái lesznek a hadseregnek. „A hadseregben a vívás egyfelől sportág, másrészt pedig a viselkedés egy megjelenítési formája” – tette hozzá.

„Borsody László életútja és ezáltal a film is a tisztelet kultúráját képviseli” – hangsúlyozta a díszbemutatón Simicskó István. A hazafias honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos hozzátette: Borsody László kiváló katonaemberként mindvégig szolgálta hazáját. „Az az életmód, amit ő folytatott, nem szólt másról, csak a tiszteletről. A tiszteletről a Magyar Honvédség iránt, a haza iránt és a vívósport iránt” – fogalmazott.

mb4a3866.jpgMegosztotta gondolatait a díszbemutató közönségével Hegedűs Csaba olimpia bajnok birkózó is, aki elmondta: édesapja mestere volt Borsody László. Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke pedig megköszönte a film elkészítésében közreműködők segítségét és támogatását.

A Magyar Szablyavívó Iskola növendékeinek bemutatója után vetítették le a Katonai Filmstúdió munkatársai által készített közel hatvanperces dokumentumfilmet.

A most bemutatott film a tavaly szeptemberben bemutatott Borsody László: A géniusz című film folytatása.

mb4a3912.jpgFotó: Dévényi VeronikaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Borsody árvái
Kapcsolódó galéria
Bemutatták A géniusz árvái című filmet
Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 1 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 2 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 3 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 4
Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 5 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 6 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 7 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 8
Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 9 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 10 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 11 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 12
Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 13 Bemutatták A géniusz árvái című filmet / 14
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat