honvedelem.hu
Magyarországon ülésezik a NATO DEEP munkacsoportja

Először ad otthont Magyarország a NATO Védelmi Oktatásfejlesztési Program (Defence Education Enhancement Programme - DEEP) éves munkacsoportülésének, amelyet június 17. és 20. között tartanak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

tot_8063.jpgRábai György, a HM Védelempolitikai Főosztály Elemző és Kidolgozó Osztály vezetője kérdésünkre kifejtette: az altisztképzés az egyik kiemelt témája a mostani konferenciának. Tekintettel arra, hogy a védelmi oktatásfejlesztés kulcsfontosságú szerepet tölt be a transzformációban, a NATO arra használja fel a programot, hogy támogassa az intézményi reformokat a partnerországokban. A szövetség tanácsokat ad a partnereknek, hogyan építsék fel és fejlesszék a védelmi és katonai területen működő oktatási intézményeiket. A programban egyre hangsúlyosabbá válik az altisztképzés is, amely a partnerek védelmi oktatásfejlesztésének részét képezheti. Hazánkban például „Acélkocka” néven nemrégiben alakult át az altisztek képzési rendszere.

Magyarország 2014 óta vesz részt a DEEP-ben, s az első években angol nyelvtanfolyamokon való részvételi lehetőséget biztosított a partnerországok (Moldova, Georgia és Ukrajna) számára. Azóta a részvétel elmélyült, s jelenleg az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának oktatói egy-egy tanfolyam megtartása mellett vállalták a partnerek tantervfejlesztésében való közreműködést is. Ez azért hasznos, mert így lehet elősegíteni, hogy az oktatott tárgyakat végül maga a fogadó fél is képes legyen megtartani.

tot_8041.jpgRábai György kiemelte, az új elvek alapján mára főként szakértői szintű támogatást és részvételt várnak tőlünk az oktatás, képzés rendszerének átalakításában, fejlesztésében. Miután a DEEP-be bevonták Bosznia-Hercegovinát is, Magyarország vállalta a program irányítását; jelenleg Jobbágy Zoltán ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánhelyettese ennek a felsőoktatási vezetője. Az ő feladatai közé tartozik, hogy a programot akadémiai szempontból áttekintse, akciótervet állítson össze és figyelemmel kövesse annak megvalósulását.

A Honvédelmi Minisztérium és az NKE által rendezett konferencián a tag- és a partnerországok képviselői egyeztetik tapasztalataikat, elvárásaikat a program kapcsán. Mivel Magyarországon most tartottak először ilyen ülést, ez mindenképpen elismerés a Honvédelmi Minisztérium, valamint az NKE oktatói számára – mondta Rábai György.

tot_8159.jpgFotó: Tóth LászlóAktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat