honvedelem.hu
Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja

Ünnepélyes körülmények között leplezték le a Béke Lángja emlékművet a pákozdi Katonai Emlékparkban (KEMPP), június 22-én. A rendezvényen Benkő Tibor honvédelmi miniszter átvehette az osztrák Béke Lángja elismerést.

01.jpgAz osztrák Béke Lángja Alapítvány úgy döntött: idén nemzeti emlékhelyünk, a KEMPP lesz a soron következő, mely kiérdemli, hogy területén állítsák fel a kőtalapzatra rögzített, diófából faragott emlékművet, mely a keménységet, a kitartást, és az állandóságot szimbolizálja. Az alapítványt működtető, Egyesület a béke előmozdításáért (Verein zur Förderung des Friedens) nevű, nonprofit szervezet célja, hogy segítse és megjutalmazza a békéért tett erőfeszítéseket.

Adományozó beszédében Herta Margarete Habsburg-Lothringen, az alapítvány elnök-asszonya kiemelte: az emberiség számára mindig is fontosak voltak a különböző jelek, jelképek.

03.jpg„Emlékeztessen a Béke Lángja emlékmű arra, hogy mindig a béke jegyében tervezzünk, gondolkodjunk és cselekedjünk. Emlékezzünk továbbá azokra a bajtársainkra, akik a béke megteremtésének, megőrzésének jegyében munkálkodtak, és munkálkodnak ma is. A szabadság mellett a béke a legnagyobb érték a világon” – mondta az elnök-asszony.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint sok méltó hely van a világon, hogy helyet adjon az emlékműnek, de az emlékpark az egyik legméltóbb. Mint mondta, évente kétezer katonánk teljesít külszolgálatot békefenntartói feladatokban a világ minden táján.

10.jpg„A világon minden embernek, de főleg minden katonának kötelessége a békét szolgálnia, és ha kell, életüket is áldozzák érte. Szörnyű, amikor ártatlanok esnek áldozatul azért, mert nem tudnak békében élni. Negyvenhárom év katonai szolgálat után mondom: igen, a mi dolgunk, és a mi kötelességünk, és mindent megteszünk, hogy az emberek biztonságban, békében élhessenek” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Az emlékműhöz szorosan kötődő Béke Lángja elismerést – melyet magánszemélyek és civil szervezetek is kiérdemelhetnek – Herta Margarete, és Sandor Habsburg-Lothringen adták át. A béke megteremtéséért huzamos időn át vállalt szolgálatáért elismerést vehetett át többek között Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Görög István, az emlékpark ügyvezetője, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök.

07.jpgAz ünnepség nyitánya volt az Emlékparki Nyár nevű programsorozatnak, melynek keretében a KEMPP-be látogatók különféle kulturális rendezvényeken vehetnek részt.

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria
Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 01.jpg Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 02.jpg Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 03.jpg Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 04.jpg
Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 05.jpg Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 06.jpg Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 07.jpg Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 08.jpg
Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 09.jpg Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 10.jpg Pákozdon is fellobbant a Béke Lángja - képgaléria / 11.jpg
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat