honvedelem.hu
Rézangyalok szárnyakon
Könyvbemutató Szolnokon

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szervezésében mutatták be Márki Sándor Szabolcs százados Rézangyalok szárnyakon: A katonazene története a Tisza fővárosában című alkotását július 24-én Szolnokon.

dsc_0078.jpgAz ünnepélyes könyvbemutatón dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka köszöntötte az érdeklődőket. „A Légierő Zenekar immár ötven éve varázsolja el közönségét zenéjével. Dallamaikra vonulnak be a katonák és teszik le esküjüket, szolgálatuk ideje alatt erőt meríthetnek játékukból. Utolsó útjuk során pedig a végső kegyeletet is a zenekar adja meg nekik” - hangsúlyozta a dandártábornok.

A parancsnok beszédét követően Szabó István, Szolnok alpolgármestere szólt az egybegyűltekhez és a sajtó képviselőihez. „A város nagyon büszke kultúrájára és művészetére, aminek fontos elemét képezi a zenekar. Nincs olyan nemzeti ünnep, ahol ne lépnének fel csodálatos repertoárjukkal, ők adják e rendezvények fényét” - fogalmazott az alpolgármester.

dsc_0067.jpgA Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kötetet Benkő Krisztina mutatta be a közönségnek. Mint fogalmazott, a könyv 166 oldalon, rengeteg illusztrációval öleli körbe a zenekar ötvenéves történetét a 19. századi kezdetektől egészen napjainkig. „A szerző korszakokra bontva, nagy gondossággal írta meg könyvét, amelyben a helyőrség múltja, valamint a mindenkori karmesterek életrajza is helyet kapott” - tette hozzá a kiadó vezetőjének helyettese.

Ezt követően Márki Sándor Szabolcs százados, a zenekar karmesterhelyettese mesélt a könyv megszületésének körülményeiről. Mint fogalmazott, a kötet lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a számtalan itt szolgáló katonakarmestert, katonazenészt, valamint a zenekar és jogelődjei életének legfontosabb mozzanatait. „Magyarországon még nem jelent meg olyan könyv vagy tanulmány, amelyben a második világháború utáni katona főkarmesterek életútja is szerepelt volna. Mivel ők is hatással voltak a zenekar megalapulására, a szakmai munkára és a zenészekre, úgy gondoltam, muszáj az ő személyüket is bemutatnom” - fogalmazott a szerző, majd hozzátette: a karmesteri pálca néma, csupán akkor válik egésszé, ha a zenészek is ott vannak.

dsc_0101.jpgA könyvbemutatón dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnokhelyettese elmondta: a Légierő Zenekar június 29-én, szombaton tartja jubileumi nagykoncertjét Szolnokon, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Molnár János őrnagy, a zenekar karmestere beszédéből megtudtuk: másfél órában próbálják majd összefoglalni az elmúlt ötven évet, amelyben mindenki megtalálja a számára legkedvesebb zenei stílust.

dsc_0221.jpgFotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat