honvedelem.hu
Különleges éjszaka a térképek jegyében

Történetében először a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat  is részt vett a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatban. A katonatérképészet szakmatörténeti múzeuma a várt sikerrel kápráztatta el az ide látogató közönséget.

mhgeosz1.jpg.jpgA közel száz résztvevő az éjszaka során betekintést nyert az idén százéves magyar katonai térképészet különleges, magas színvonalú szakmai gyűjteményébe, a térképkészítés műhelyének történetébe. Megismerkedtek a világhírű magyar szakemberek munkásságával, élet- és munkakörülményeivel, a térképkészítés eszközeivel, dokumentumaival. Az este folyamán kiemelt szerepet kapott dr. Plihár Katalin, az Országos Széchényi Könyvtár térképtárának egykori vezetője, jelenleg az egyedi gyűjtemények igazgatója, aki előadást tartott a Lázár-térképről, Magyarország első fennmaradt, nyomtatott térképéről.

Az éjszaka során tiszteletüket tették hajdani térképész szakemberek leszármazottai, úgymint a Térképészeti Intézet parancsnoka, vitéz Somogyi Endre altábornagy unokái családjukkal, illetve Velősy Béla szertári őrnagy, országos cserkészvezető, kiváló tereptankönyv-író lánya. A tárlatvezetésen jelen volt Siposné Prof. Dr. Kecskeméthy Klára ezredes, az NKE HHK Katonai Vezetőképző Intézet Műveleti Támogató Tanszék tanára, valamint honvédségi dolgozók és családjaik.

mhgeosz3.jpg.jpgA szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat