honvedelem.hu
Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTRBN) katonái - az együttműködés fejlesztése érdekében - június végén többnemzeti gyakorlaton vettek részt a Koszovóban szolgálatot teljesítő erőkkel közösen.

img_7669vf.jpgA Prizren közelében megtartott gyakorlaton a KFOR (Kosovo Force) erők felkészültségének, légi- és közúti szállítású képességeinek és harcászati szintű tervezésének összehangolása volt a cél. A járőrözési és készenléti feladatok folyamatos ellátása mellett a magyar katonák most egy komplex feladatokból álló gyakorlaton mutatták meg tudásukat, amelynek kiemelt dinamikus mozzanata volt a fogvatartott túszok kiszabadítása és evakuálása.

A feladat a Vilaggio Italia táborban kezdődött, ahol - a katonai döntéshozatali szabályokat követve - a KFOR Keleti Többnemzeti Harccsoport alárendeltségébe tartozó erőkkel közösen dolgozták ki a magyar katonák a műveleti terveket.

img_7835vf.jpgA gyakorlat helyszínére a KTRBN manővererői helikopterekkel érkeztek. A magyar szakasz a terep adottságait kihasználva, rejtve közelítette meg az ellenséges területet. A terület átvizsgálását és a túszok kiszabadítását követően az alegység újraszerveződött és légi szállítással tért vissza a kiindulási pontra. A feladatot nehezítette a sziklás terep, de a katonák sikeresen megküzdöttek a terep adta akadályokkal.

Rácz Szabolcs alezredes, a KTRBN parancsnoka a gyakorlatot követő értékelésében elmondta: „Alapvetően elégedett vagyok a látottakkal és a tervek előkészítésével. Voltak kisebb hibák, de egy ilyen komplex gyakorlat végrehajtása során ez természetes. A hibáinkból, tapasztalatainkból tanulva, azokat kielemezve vagyunk képesek fejlődni és a későbbiek folyamán, egy hasonló feladat közben hatékonyabban alkalmazni erőinket a siker érdekében.”

img_7849vf.jpgA szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban
Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 01 Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 02 Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 03 Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 04
Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 05 Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 06 Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 07 Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 08
Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 09 Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 10 Közös gyakorlatot tartottak Koszovóban / 11
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat