honvedelem.hu
Kötelességünk fejet hajtani a hősök előtt

Az első világháború vége után száz évvel mindannyiunk kötelessége az akkori hősök előtt fejet hajtani, végső nyughelyeiket méltó állapotban tartani, emléküket tisztelettel és kegyelettel ápolni - mondta Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára június 28-án, pénteken a gyulai Szentháromság temető felújított katonai parcellájának és emlékhelyének ünnepélyes átadásán.

dsc_3720.jpgAz államtitkár rámutatott: a tárca és a kormány fontos törekvése, hogy a honvédek közül minél kevesebben maradjanak névtelenek, hogy hősiességük, helytállásuk ma is minden magyar számára példaként szolgálhasson. Ennek érdekében az elmúlt időszakban - a Nagy Háború befejezésének százéves évfordulójához kapcsolódóan - több felújított, helyreállított sírkert, háborús emlékmű átadására kerülhetett sor. A most átadott sírhely felújítására a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum írt ki pályázatot, amely keretében a Szeged-Csanádi Egyházmegye több mint 32 millió forintot nyert el. Az egyházmegye ebből a forrásból 366 hadisír és három emlékmű felújítását vállalta.

dsc_3893.jpg„A hazaszeretet kialakításában nagyon fontosnak tartom a honvédelmi nevelést, a honvéd hagyományok ápolását, a katonahősök emlékének méltó és kegyeletteljes tiszteletét nemcsak Magyarországon, de az egész Kárpát-hazában egyaránt. Mindezek értékes kapcsot jelentenek a magyar nemzet határokon túli összetartozásában is” – emelte ki Németh Szilárd. Hozzátette: a Hadtörténeti Intézet és Múzeum ebben kiemelkedő szerepet tölt be, s jelentős költségvetési forrással, kormányzati támogatással rendelkezik a megvalósítás érdekében.

dsc_3918.jpgAz államtitkár kitért arra is: a magyar álláspont szerint minden nemzet fiai egyaránt megérdemlik a végső nyugalmat, ezért nem tesznek különbséget a Magyarországon elhunyt katonák között. „Mindent megteszünk azért, hogy segítsük mindannyiuk emlékhelyeit, nyughelyeit méltó állapotban tartani, és ezzel biztosítsuk hazájuk, nemzeteik, leszármazottjaik számára a kegyeletteljes emlékezés lehetőségét. Ugyanezt várjuk el – a kölcsönös tisztelet jegyében – más országok földjében nyugvó magyar katonahőseink számára is” – hangsúlyozta Németh Szilárd, azzal együtt: az ilyen megállapodások célja az is, hogy ne fordulhasson elő többé olyan erkölcstelen, kegyelet-, és jogsértő eset, mint ami a Székelyföldön található úzvölgyi magyar katonai temetőben történt, s folytatódik azóta is.

dsc_4170.jpgAz államtitkár beszéde végén köszönetet mondott az egyházmegye elöljáróinak, Gyula városvezetésének, munkatársainak, s a gyulai Román Kisebbségi Önkormányzatnak, amelynek képviselői is részt vettek az ünnepségen. A rendezvényen beszédet mondott Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Kiss Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. A beszédek után koszorúkat helyeztek el a katonai parcellában lévő obeliszknél, majd a kegyelet virágait a síroknál. Az ünnepséget díszsortűz zárta.

dsc_4248.jpgFotó: Rácz TündeKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Főhajtás a hősök előtt
Kapcsolódó galéria
Főhajtás a hősök előtt
Főhajtás a hősök előtt / 01 Főhajtás a hősök előtt / 02 Főhajtás a hősök előtt / 03 Főhajtás a hősök előtt / 04
Főhajtás a hősök előtt / 05 Főhajtás a hősök előtt / 06 Főhajtás a hősök előtt / 07 Főhajtás a hősök előtt / 08
Főhajtás a hősök előtt / 09 Főhajtás a hősök előtt / 10 Főhajtás a hősök előtt / 11 Főhajtás a hősök előtt / 12
Főhajtás a hősök előtt / 13 Főhajtás a hősök előtt / 14 Főhajtás a hősök előtt / 15 Főhajtás a hősök előtt / 16
Főhajtás a hősök előtt / 17 Főhajtás a hősök előtt / 18 Főhajtás a hősök előtt / 19 Főhajtás a hősök előtt / 20
Főhajtás a hősök előtt / 21 Főhajtás a hősök előtt / 22 Főhajtás a hősök előtt / 23 Főhajtás a hősök előtt / 24
Főhajtás a hősök előtt / 25
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat