honvedelem.hu
Szerbia átvette első H145M helikopterét

A szerb védelmi minisztérium a június 25-28. között, Belgrádban megrendezett Partner 2019 védelmi szakkiállítás nyitónapján vehette át az első H145M típusú könnyű helikopterét.

szerbia.jpgA gyártó donauwörth-i üzemében 2018 novemberében tartották a hivatalos átadási ceremóniát. A mostani, már belgrádi átadón a védelmi minisztérium képviselői mellett jelen volt az Airbus Helicopters küldöttsége is.

Az Airbus Helicopters elnök-vezérigazgatója ugyanakkor nemcsak az átadó miatt utazott Belgrádba, hanem egy másik jeles eseményt is ünnepelhettek a helyszínre érkezők. A Belgrád melletti Moma Stanojlovic üzem hivatalosan is Gazelle helikopter karbantartója lett, azaz alkalmassá vált az SA341/SA342 típusok karbantartására. A típust Szerbiában és a szomszédos országokban is üzemeltetik.

Szerbia már korábban - egászen pontosan 2017-ben - rendelt meg kilenc H145M-et (hatot a légierő, hármat a Belügyminisztérium részére) az Airbus Helicopters-től. A gépek közül várhatóan négy lesz felszerelve a HForce moduláris fegyverrendszerrel: ez képessé teszi a helikoptert irányított és nem irányított fegyverzet alkalmazására. A szerb H145M flotta valószínűleg 2019 végére lesz teljes.

A most átadott első helikopter kutató-mentő változatú.Forrás: Szerbia átvette első H145M helikopterét (www.jetfly.hu)
Kapcsolódó tartalom
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat