honvedelem.hu
Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek az amerikai haditengerészet számára

Hárommillió dolláros szerződést írt alá az amerikai haditengerészet a Pittsburgh egyik elővárosában működő RE2 Robotics vállalattal a közelmúltban. A cég csúcstechnológiájú, „emberszabású” robotok és távműködtetésű manipulátorkarok fejlesztésére, valamint gyártására szakosodott.

a-starfish-prototipusa.pngA haditengerészet fegyverzetfejlesztési kutatóintézetének (ONR), valamint a Washingtoni Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (UCLA) közreműködésével elindított STARFISH (Strong Tactile Maritime Feeling, Inspection and Handing) program olyan távvezérelt robotjármű kifejlesztését célozza, amelynek segítségével, emberi élet veszélyeztetése nélkül lehetséges víz alatti robbanóeszközök hatástalanítása. Ha a fejlesztés sikeres lesz, a későbbiekben a technológiát a szárazföldi erők, de a rendvédelmi szervek is alkalmazhatják majd különböző aknák és a városi hadviselésben manapság igencsak elterjedt improvizált robbanóeszközök, pokolgépek hatástalanítására.

A fejlesztés alatt álló eszköz leginkább az ROV–khez lesz hasonló, felszerelve optikai és lézeres érzékelőkkel, szenzorokkal, kamerákkal, valamint szonárral, hogy kezelője minél részletesebb és pontosabb képet kaphasson a gép körül uralkodó viszonyokról. Az igazi újdonságot a távműködtetésű manipulátorkarok jelentik, amelyek már nemcsak egyszerűen egy tárgy megragadására, hanem sokkal finomabb mozdulatokra, így ha szükséges az akna gyújtószerkezetének eltávolítására, vékony vezetékek óvatos átvágására is alkalmasak lesznek. Ennek érdekében a manipulátorok beépített „tapintó” szenzoraik segítségével közvetítik a tárgy egyenetlenségeit, amit a tűzszerész a kezelőkarokon keresztül maga is érzékel és elvileg úgy tapinthatja majd a felületet, mint a saját kezével. A rendszer az alkalmazott algoritmusok segítségével úgymond tanulni is képes lesz és az elraktározott adatokat más feladatok végrehajtásánál is hasznosítani tudja majd.

A STARFISH prototípusának egyelőre még csak két „ujja” van, de a továbbfejlesztett és a jövőben majd rendszeresítésre kerülő változatnak majdhogynem emberi keze lesz és a fejlesztők reményei szerint a legösszetettebb, finom mozdulatokat is végre tudja majd hajtani.
az-egyik-lehetseges-vegleges-valtozat.jpg

 Forrás: Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára (www.haborumuveszete.hu)
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat