honvedelem.hu
Befejeződött a kutatómunka a nyíregyházi Hősök temetőjében

A napokban befejeződött a tavaly megkezdett kutatómunka a nyíregyházi Hősök temetőjében, a második  világháborús hősi halottak sírhelyeinél.

01.jpgA HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai - még tavaly novemberben -  a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (VDK) magyarországi megbízottjával, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős szaktisztjével, illetve tartalékos katonáival együttműködve kezdték meg a munkát a temetőben.

02.jpg

A kutatás ekkor sajnos eredménytelenül zárult, ezért az MH KIKNYP kezdeményezte, hogy a szemtanúk keresése céljából jelentessenek meg egy felhívást a helyi napilapban. Az e felhívásra érkezett válasz alapján a kutatást idén márciusban folytatták a temető nyugati végében. A második világháborúban eltemetettek földi maradványaira azonban itt sem bukkantak. A hadisírgondozó szakemberek számára ekkor - a kerítés tövében végzett feltárás során - már egyértelművé vált, hogy a betemetések a temetővel szomszédos, Derkovits utca mentén található lakóingatlanok területén is folytatónak.

03.jpg

A feltárást júniusban folytatták, aminek eredményeként 12 magyar és 9 német katona földi maradványai kerültek elő. Sajnos a magyar katonák azonosítása - az azonossági jegytok hiánya miatt - nem volt lehetséges.

A feltárások során előkerült magyar katonák újratemetéséről a HM HIM Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai a későbbiekben gondoskodnak.

04.jpg

Fotó: Magyar hadisírgondozás facebook oldalForrás: Magyar hadisírgondozás (www.facebook.com)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat