honvedelem.hu
Éles bevetésen a brit F-35-ösök

A Ciprusról felszálló brit Lockheed Martin F-35B Lightning II ötödik generációs harci repülőgépek az Iszlám Állam elleni bevetések során estek át a tűzkeresztségen a közelmúltban.

f35.jpgPenny Mordaunt brit védelmi miniszter jelentette be a nyilvánosságnak még június 24-én, hogy egy héttel korábban került sor az F-35-ösök első éles bevetésére (a Brit Királyi Légierő akrotiri légibázisáról) és azóta is folyamatosan hajtanak végre éles harcfeladatokat az Iszlám Állam ellen.

A RAF 617. „Dambusters” százada (a Királyi Légierő mellett a Királyi Haditengerészet embereivel is megerősítve) a „Shader” hadművelet keretében eddig 13 fegyveres bevetést teljesített Irak és Szíria területe fölött.

f35_2.jpgA bevetésekre mindössze hat hónappal a kezdeti hadrafoghatósági szint elérése és egy hónappal a hat darab F-35-ös Ciprusra történő áttelepülése után került sor – akkor még az volt „fedősztori”, hogy ez a művelet a hazai (Marham) bázison kívülről történő kiképzés része.

A brit védelmi minisztérium akkori nyilatkozata szerint a „Villámcsapás Gyakorlat” – azaz az F-35-ösök Ciprusra telepítése - csupán a Lightning-ok kiképzésének része, ám már ekkor jelezték, hogy ez a státusz hamarosan megváltozhat.

2018 szeptemberében a minisztérium közölte, hogy az Iszlám Állammal szembeni misszió jellege a támadásról a fegyveres felderítésre és a hírszerzésre, a felügyeletre és a felderítésre (ISR) váltott, és ez tükröződik az F-35B első harci feladataiban, hiszen ezekben fegyverzet nélkül repültek. Az F-35B-k mellett hat Eurofighter Typhoon FGR4 is részt vesz a műveletekben, ráadásul a Typhoonok már a kezdetektől, 2014 szeptemberétől aktív szereplői a hadműveleteknek.
f35_3.jpg

 Forrás: Éles bevetésen a brit F-35-ösök (www.jetfly.hu)
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat