honvedelem.hu
Európai megoldás - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

A nem fegyveres külszolgálatot teljesítő katonák egészségbiztosítási ellátásaival foglalkozó sorozatunk második részében az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-kártya) nyújtotta lehetőségeket ismertetjük, részletezve az általa igénybe vehető ellátások körét és az igénylésére vonatkozó szabályokat.

borito_julius.jpgAz egészségügyi ellátások hazánk területén és bármely külföldi államban kizárólag érvényes biztosítási jogviszonnyal vehetők igénybe. Foglalkoztatási jogviszony fennállása esetén a munkáltató által fizetett járulék biztosít jogosultságot az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira. Foglalkoztatási jogviszony hiányában a 18. életévét betöltött nagykorú személy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kötött egyéni megállapodás alapján és a mindenkori egészségügyi szolgáltatási járulék havonta történtő megfizetésével szerezhet jogosultságot az ellátások igénybevételére.

EU-kártyával az egészségügyi szolgáltatásra jogosult, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező személy az Európai Gazdasági Térség államaiban veheti igénybe az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat a magyar egészségbiztosítás terhére. Orvosi okból szükséges ellátásnak minősülnek azok a kezelések, amelyekre indokolt helyzetben kerül sor. Ezek sorába tartoznak például a fogmegtartó kezelések, a fogsebészeti beavatkozások, a járóbeteg-szakellátások vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátások. Az EU-kártya felhasználható az Európai Gazdasági Térség államaiban, tehát az EU 28 tagállamában, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagországai közül Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, továbbá Svájcban.

A külföldi tartózkodás során az egészségügyi ellátás igénybevétele kizárólag az adott tagállam társadalombiztosítási vagy egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóknál lehetséges.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én megjelent számában!Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat