honvedelem.hu
Szolnokon tartott előadást a honvédelmi miniszter

Helyes úton járunk az erős, korszerű Magyar Honvédség felépítésében - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 4-én, csütörtökön, Szolnokon tartott előadásán.

cikk_01.jpgA Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkatársainak tartott Szolnokon előadást a honvédelmi miniszter. Az eseményen a tárcavezető a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program aktuális állásáról és a jövőben megvalósítandó tervekről beszélt a résztvevőknek, akiket a Szolnok megyei kormánymegbízott köszöntött. Berkó Attila elmondta, a haderő fejlesztése az egyik legfontosabb folyamat annak érdekében, hogy Magyarország a 21. század elvárásainak megfelelően tudjon válaszolni a kihívásokra. „A honvédelem, a biztonság mindannyiunk közös érdeke, és közösen is kell dolgoznunk érte. Akkor lehet erős az ország, ha erős a hadserege is” - mondta a kormánymegbízott.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadásában rámutatott: az ország biztonsága megköveteli egy erős, ütőképes, a kor kihívásainak mindenben megfelelni tudó Magyar Honvédség kiépítését. A 21. század kihívásai kapcsán a Nyugat-Balkán és Ukrajna biztonsági instabilitásában rejlő kockázatokat emelte ki, hozzátéve, hogy napjainkra mindenhol megjelent a hibrid hadviselés is, melynek részeként a kibertéren belüli műveletek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, míg a terrorizmus globális jelenség lett. Mindennek egyenes következménye, hogy a NATO-tagországok saját nemzeti haderejüket fejlesszék, hiszen békeidőben kell megteremteni annak lehetőségét, hogy különleges jogrend esetén az ország védelmi képessége jól működhessen.

cikk_02.jpg

Benkő Tibor elmondta, hogy Magyarország biztonsága három alappilléren nyugszik: a nemzeti haderőn, a szövetségi rendszer adta garancián, valamint a magyar emberek hazafias, honvédelem iránti elkötelezettségén. Rámutatott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot a kormány erkölcsileg és anyagilag is támogatja, ez teszi lehetővé, hogy a honvédelmi tárca költségvetése folyamatos növekedést mutat: idén 513 milliárd, jövőre pedig 616 milliárd forintból gazdálkodhat a minisztérium. A miniszter a nemzetközi kötelezettségvállalás kapcsán hozzátette: 2024-re Magyarország eléri, hogy a GDP 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

A tárcavezető kifejtette, hogy a kormány és a tárca a haderőfejlesztést a tízéves program vége, azaz 2026 után is folytatja. „Mindig naprakésznek kell lennünk, mindig készen kell állnunk reagálni a legújabb kihívásokra” – mondta, kiemelve, hogy a program középpontjában az ember, a katona áll, hiszen hiába rendelkezik majd a Magyar Honvédség a legkorszerűbb haditechnikával, azt csak jól felszerelt, lojális, hivatásukhoz hű katonák kezelhetik. Éppen ezért vezették be a katonai életpályamodellt, amely a leendő és aktív katonáknak garanciákat biztosít. „Meg kell őket szólítani, sorainkba hívni, felkészíteni, kiképezni, megtartani, munkájukhoz a legjobb feltételeket biztosítani, s gondoskodni róluk akkor is, ha már nem tudják feladatukat ellátni”.

cikk_03.jpg

A miniszter a társadalmi megjelenés, a toborzás, valamint a hazafias nevelés fontosságát is kiemelte. A tárca és a Magyar Honvédség rengeteg dolgot tesz a fiatal generációk megszólítása érdekében, ezért dolgozták ki és működtetik a honvédelmi táborok, a Honvédelmi Sportszövetség, a Honvéd Kadétprogram koncepcióját, valamint ezért vezették be a honvédelem ügye iránt elkötelezett diákoknak az ösztöndíjrendszert. „A Magyar Honvédség igényt tart a tudásukra, felkészültségükre. Természetes, hogy segítjük őket” – fogalmazott Benkő Tibor.

A tárcavezető előadásában szólt a programban megfogalmazott főbb célokról, a hazai fegvvergyártás újraindításáról, a haderőnemi fejlesztésekről, a legmodernebb haditechnikai eszközök beszerzéséről, az önkéntes tartalékos rendszer működtetéséről, struktúrájáról, valamint az innovációról és a kutatási fejlesztésekről is. Szolnok kapcsán rámutatott: a megyeszékhely igazi katonaváros, hiszen több alakulatnak is otthont ad. Kiemelte a 2018-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel elindított hazai pilótaképzést, amelynek gyakorlati része jövő évtől a városban fog zajlani, valamint azt a nemzetközi összetételű, regionális különleges műveleti erők komponens parancsnokságot, amelyhez már öt nemzet csatlakozott, s amit szintén Szolnokon fognak létrehozni.

cikk_04.jpg

Benkő Tibor összegzőjében úgy fogalmazott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósítása jó ütemben halad. „Célkitűzéseink, elgondolásaink már nem csak vágyak, álmok, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Helyes úton járunk annak érdekében, hogy egy erős, korszerű Magyar Honvédséget építsünk” – mondta a honvédelmi miniszter, aki az esemény végén külön tájékoztatót tartott az előadáson megjelent szerződéses, hivatásos, önkéntes tartalékos és nyugállományú katonáknak.

Fotó: Ruzsa IstvánKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Szolnokon tartott előadást a honvédelmi miniszter
Kapcsolódó galéria
Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 01 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 02 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 03 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 04
Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 05 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 06 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 07 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 08
Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 09 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 10 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 11 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 12
Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 13 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 14 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 15 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 16
Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 17 Szolnokon tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter / 18
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat