honvedelem.hu
Bizottsági elnök lett az egyetem oktatója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartotta alakuló ülését a Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoportja. A testület elnökének Visi Tibor ezredest, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Katonai Tanfolyamszervezési Hivatalának vezetőjét választották, az alelnök Borbély Attila, a Debreceni Egyetem Sportgazdasági és -menedzsment Tanszék professzora lett.

mrk2.jpgA Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoportjában az ország nagymúltú egyetemeinek mindegyike képviselteti magát, az alakuló ülésen ezen intézmények képviselői vettek részt.

Visi Tibor ezredes, megválasztott elnök elmondta: a csoport két legfőbb célja az egyetemi sport összekapcsolása a Magyar Honvédséghez kötődő sportokkal, és az egyetemeken bevezetendő honvédelmi alapismeretek tantárgy előkészítése. A sport területén együttműködést kötöttek a szintén nemrégiben alakult Honvédelmi Sportszövetséggel, amely segíthet egyebek mellett az önvédelmi sportok, illetve a fegyverekhez kapcsolódó sporttevékenység népszerűsítésében. A felsőoktatást célzó honvédelmi alapismeretek tárgy célja pedig az egyetemi hallgatók látókörének bővítése, az ismeretterjesztés és a hazafiasságra nevelés – tette hozzá Visi Tibor, aki elmondta azt is: ha egy fiatal az egyetemről kikerülve az élet valamely területén találkozik a honvédséggel, akkor a tervezett tantárgynak köszönhetően már egy alkalmazott tudás birtokában lehet például a biztonsági környezet, a honvédelmi igazgatás, de a háborús konfliktusok témaköreiben is. A célok részletes megvalósítási terveit várhatóan szeptemberben dolgozzák ki.

A Honvédelmi Képzési Munkacsoport alapbázisa az NKE lesz, de érkezett felajánlás vidéki kihelyezett ülésekre is.

mrk1.jpgSzöveg: Tasi Tibor
Fotó: Szilágyi DénesForrás: Az NKE oktatója lett az MRK új bizottságának elnöke (hhk.uni-nke.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat