honvedelem.hu
Szarajevóban mutatták be a fotókönyvet

Megtisztelő felkérést kapott a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár: részt vehettek Szalay-Berzeviczy Attila A Nagy Háború 100 éves nyomában című fotókönyvének nemzetközi bemutatóján, Szarajevóban. A könyvbemutatót június 28-án, a szarajevói merénylet 105., illetve a Versailles-i békekötés 100. évfordulóján tartották.

Az ünnepélyes keretek között bemutatott könyv öt év munkájának gyümölcse. A szerző 59 országba utazva járta be a Nagy Háború egykori harctereit, és fotózta a centenáriumi megemlékezéseket.

02.jpg

A szarajevói rendezvényt megtisztelt jelenlétével Abdulah Skaka, a város polgármestere, a bosznia-hercegovinai magyar nagykövetség delegációja, az EUFOR kötelekében szolgáló magyar katonák, valamint Habsburg György főherceg. 

01.jpg

A polgármester köszöntője után az esemény társszervezője, Pósa Krisztián nagykövet szólalt fel, bosnyákul és magyarul is köszöntve a a résztvevőket, köztük a hagyományőrző huszárokat.

03.jpg

A rendezvényt követően a résztvevőknek lehetőségük volt ellátogatni a 105 évvel ezelőtti merénylet helyszínére, majd hazafelé a huszárok útba ejtették Magláj falut, ahol az 1878-as okkupációban a közös 7. huszárezredből több magyar katonai is életét veszítette. Az ennek emlékére állított kőoszlop sajnos a Boszna folyó áradásai miatt igen rossz állapotban van, de több nemzet összefogásával tervezik felújítását.

04.jpg

Fotó: Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd GyalogdandárAktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat