honvedelem.hu
Olasz-magyar hadisírgondozási együttműködésről tárgyaltak

Négynapos munkalátogatásra érkezett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz az olasz Védelmi Minisztérium Kegyeleti Főszemlélőségének delegációja július 2-án.

01.jpgMarco Ciampini dandártábornokot, az olasz Védelmi Minisztérium Kegyeleti Főszemlélőségének főosztályvezetőjét és Nicola Nannola alezredest, a főszemlélőség Általános Ügyek és Külkapcsolatok Szakosztályának vezetőjét dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka fogadta. A tárgyaláson - az intézmény bemutatóját követően -  Kovács ezredes tájékoztatta a delegációt a Magyarországon található olasz hadisírok állapotáról. Külön figyelmet fordított az első világháborús hadisírok felújítására, melyre 2016-ban a magyar kormány kétmilliárd forint költségvetési forrást biztosított.

02.jpg

A HM HIM által kiírt pályázatnak köszönhetően 18 településen 804 olasz hadisír újulhatott meg az elmúlt két évben, több mint 37 millió forint értékben.

Hazánkban 2004. március 1-jén lépett hatályba az a világháborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről szóló megállapodás, amit a két ország kormányának képviselői 2003 szeptemberében írtak alá Rómában. Az immár tizenöt éves együttműködés példaértékű a hadisírgondozás területén. Ez idő alatt több száz magyar és olasz katonatemető, hadisír és emlékmű újult meg mindkét országban. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Észak-Olaszországtól Szicíliáig 20 régióból 16 régióban található osztrák-magyar katonatemető, illetve hősi parcella, összesen 89 helyszínen, ahol az olasz nyilvántartás szerint 164 751 osztrák-magyar hősi halott katona nyugszik. Közülük a magyar honosságúak megállapítása pillanatnyilag nem lehetséges. Magyarországon 9 településen találhatók központi olasz katonatemetők, melyekben összesen négyezer olasz katona földi maradványai leltek végső nyugalomra.

03.jpg

A megbeszélésen mindkét fél egyetértett abban, hogy a megállapodás értelmében betekinthetnek egymás veszteségi adatbázisaiba és levéltári dokumentumaiba. Ennek szükségességét az indokolta, hogy a HM HIM a rendelkezésére álló első világháborús veszteségi nyilvántartás adatait - aminek adatbázisba rendezése jelenleg folyamatban van - egyeztetni kívánja az olasz partnerszervezet osztrák-magyar katonatemetők nyilvántartásaival.

A négy nap alatt a két szakmai szervezet képviselői konzultáltak az olaszországi osztrák-magyar katonatemetőkben kihelyezendő magyar nyelvű tájékoztató táblákról, az augusztus 24-én a Pordói-hágó első világháborús emlékműnél tartandó nemzetközi megemlékezésről és a Monte Grappán található osszáriumnál - az osztrák, az olasz és az EU-s zászló mellé - felállítandó magyar lobogóról.

04.jpg

A delegáció Magyarországi tartózkodása alatt lerótta kegyeletét a rákoskeresztúri Új köztemető olasz hősi parcellájában, ahol a központi emlékműnél koszorút helyezett el Marco Ciampini dandártábornok, dr. Kovács Vilmos ezredes, valamint dr. Papp Ferenc ezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója.

05.jpg

Fotó: Szikits PéterAktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat