honvedelem.hu
Dél-afrikai járőrkatamarán

A dél-afrikai Milkor cég új, nagysebességű őrnaszádjának az MN Centurion Interceptornak prototípusát 2018 szeptemberében mutatták be az AAD 2018 (Afrika Aerospace and Defence) kiállításon.

mn-centurion-interceptor-prototipusa.jpg
Az Interceptort gyártója alapvetően járőrözésre, rendészeti és mentési feladatokra, valamint a kalózok elleni fellépésre optimalizálta. A meglehetősen bumfordi kinézetű gyorsnaszád, katamarán kialakítású, kettős törzse 12 méter hosszú és üvegszálerősítésű műanyagból készült, így vízkiszorítása teljesen harckész állapotban, mindössze tíz tonna. A tervezés során nemcsak a kiváló tengerállóságra törekedtek, hanem igazodva napjaink elvárásaihoz, a lehető legkisebbre igyekeztek csökkenteni radarkeresztmetszetét, így a felépítmény kialakításában a döntött formák dominálnak. A négytagú személyzet védelme érdekében az utasfülkét lökéscsillapító, többpontos biztonsági övekkel ellátott speciális ülésekkel, valamint golyóálló üvegből készült, nagyméretű, így egyben jó kilátást is biztosító szélvédőkkel látták el. Többnapos küldetésekre, a híd mögött, kétszemélyes, fűthető hálófülkét alakítottak ki és beépítettek egy 500 literes édesvíztartályt is.

A meghajtás opcionálisan két darab, a törzsbe épített 440 lóerős dízelmotor, vagy két hasonlón nagyteljesítményű, külső csónakmotor lehet, amelyekkel a 30, de akár az 54 csomós maximális sebesség is elérhető. Az üzemanyagtartályban tárolható 2400 kilogrammnyi gázolajjal kb. 1250 kilométer megtételére, vagy egyhuzamban 5 napig tartó folyamatos nyílttengeri járőrözésre van lehetőség.

Az Interceptor sorozatgyártott változata fejlett elektronikával lesz felszerelve. A pontos navigációt GPS berendezés és fedélzeti radar, a bázissal való biztonságos kommunikációt pedig magas frekvenciájú VHF és modulációs SSB rádió teszi lehetővé.

A járőrözés közben észlelt hajók ellenőrzésére stabilizátorral ellátott elektro-optikai és infravörös érzékelővel, valamint automatikus azonosító rendszerrel szerelték fel. A fő fegyverzet az ST Kinetics 40 milliméteres radarvezérlésű gránátvetője (AGL), amelyet páncélozott kupolába építenek be, valamint egy ugyancsak stabilizált, 20 milliméteres távvezérelt gépágyú. A tüzérségi fegyvereken kívül lehetőség van négy radarvezérelt légvédelmi rakéta telepítésére is. A felépítmény mögötti tatfedélzet alkalmas kisebb méretű repülő és tengeri drónok indítására és fogadására.

a-centurion-vegleges-valtozata-szamitogepes-grafikan-3.jpg

 Forrás: Dél-afrikai járőrkatamarán (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat