honvedelem.hu
Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa

A táborozók nemcsak menedéképítést és álcázást tanulhattak az egyhetes túlélő táborban, de a székesfehérvári rögbicsapattal is megküzdhettek egy barátságos mérkőzésen.

mh43_ht_szfv_20190705_3_.jpgAz MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred által szervezett székesfehérvári, túlélő tematikájú honvédelmi táborok a katonaélet bemutatása mellett fejlesztik a fizikai állóképességet és kitartást, valamint kiemelten foglalkoznak az álcázási alapismeretekkel, a túlélési technikák megtanításával.

A július elsején kezdődő tábor során a fiatalok megtanulták a terepen történő tájékozódást, a sebesült-ellátást és az elsősegélynyújtást, illetve különböző természetes és mesterséges akadályok leküzdését. A diákok a katonai hagyományok ápolása jegyében egy közösen választott menetdalt is begyakoroltak.

mh43_ht_szfv_20190705_10_k.jpgA táborozók az első napon, a körletek elfoglalását követően belevetették magukat a katonaélet rejtelmeinek megismerésébe. Elméleti és alaki foglalkozásokat követően megkezdték a harcászati mozgásformák elsajátítását is. A második napon, a reggeli rajszemle után ellátogattak a Pákozdi Katonai Emlékparkba, ahol megismerhették a katonai helyőrség hadtörténetét, majd tereptani oktatást követően járőrversenyen vettek részt.

A tábor harmadik napján a fiatalok elutaztak a csókakői várba, majd egy túra során megtanulták, hogyan kell menedéket készíteni, élelmet szerezni, vizet tisztítani és tüzet gyújtani. Az egyéni túlélés módszerei mellett a csapatban való tevékenykedést is elsajátították. Éppen ezért a táborozók minden feladatot kisebb-nagyobb csoportokban oldottak meg, ezzel is erősítve a csapatszellemet. A tábor negyedik napján délelőtt az ezred gépjárműveit, híradó eszközöket és hatástalanított fegyvereket tekinthettek meg a táborozók. Délután először a Fehérvár Rugby Club néhány játékosa mozgatta át a táborozókat, majd egy kis rögbi következett. A napot közös airsoft-csata zárta. 

mh43_ht_szfv_20190705_1_.jpgAz utolsó napon minden táborozó sorverseny keretében mérettetett meg. A három raj időre teljesítette az ügyességi feladatokat, amelyek között szerepelt rönkcipelés és akadálypálya tejesítése is. A honvédelmi tábor záró ceremóniáján mindenki átvehette a jól megérdemelt érmeket.

Az ezred évről-évre sikerrel szervezi meg honvédelmi táborait. Ami 2015-ben csak egy hét volt, mára háromszor egy hétre nőtte ki magát. Az alakulat táborai nagy sikernek örvendenek, és szinte azonnal betelik a létszám. Ez annak köszönhető, hogy a túlélési tematikára és a szabadban való tevékenykedésre is megnőtt az igény, ahogyan a természetközeli életre és a gyakorlatias nevelésre is.

Fotó: Révész CsabaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa
Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 10 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 11 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 12 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 13
Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 14 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 1 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 2 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 3
Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 4 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 5 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 6 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 7
Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 8 Véget ért a székesfehérvári honvédelmi tábor második turnusa / 9
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat