honvedelem.hu
Belga-holland hajóvásárlás

Július ötödikén, Brüsszelben került aláírás a két NATO-szövetséges ország egyesített hajóbeszerzési programjának végére. A ceremónián részt vett Didier Reynders belga védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes, Barbara Visser, a holland védelmi tárca vezetője, valamint Hervé Guillou és Guénaël Guillerme, a Naval Group, illetve a Eca-Robotics Sasu vezérigazgatója.

belgium_and_netherlands.jpgA döntés értelmében tizenkét, korszerű, távolról irányított mini hajókkal és tengeralattjárókkal is felszerelt aknakereső hajót vásárol a két haditengerészet, egyenlő arányban elosztva az egységeket. A hajókat 1,1 milliárd euróért két francia cég, a Naval Group és az Eca-Robotics Sasu gyártja majd le, de jelentős lesz a belga beszállítói hányad. Erre külön, közös leányvállalatot alapítanak: a Belgium Naval & Robotics (BNR) létrehozására a belga törvények értelmében van szükség.

A jelenlegi tervek szerint az elsősorban távirányítású „drónokkal” dolgozó aknamentesítő hajók első példányát a BNR 2023-ban adja majd át. A hajókat és az aknavadász drónokat később a belgiumi Zeebrugge kikötőjében tartják majd karban, a Flanders Ship Repair céggel együttműködve.

Fotó: navyrecognition.comAktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat