honvedelem.hu
F-16V bolgár felségjellel?

Július 10-én jelentették be, hogy Bulgária megállapodott az Egyesült Államokkal, a lapunkon már korábban is lehetőségként említett F-16V ajánlatról, mely beszerzés értéke 1,25 milliárd dollár.

f16v-2.jpg
A megállapodás nyolc új Block 70-es F-16-osra vonatkozik, melyekkel a kiöregedő MiG-29-eseket váltanák le. A konkrét szerződés aláírására várhatóan az elkövetkező hetekben sor is kerülhet, a vadászbombázók mellett, fegyverzet, egyéb kiegészítő berendezések, a személyzet kiképzése és a szükséges logisztikai támogatás is az üzlet részét képezi. Ha az üzlet ténylegesen létrejön, akkor egy régóta húzódó beszerzés végére kerülhet pont, ráadásul egy olyan nagyértékű beszerzésről van szó, mely egyéb modernizációs programokat késleltethet, többek között új hadihajók és páncélozott járművek beszerzését.

A 2019 júniusában a DSCA (Defense Security Cooperation Agency) oldalán nyilvánosságra hozott amerikai ajánlat 8 db F-16C/D Block 70/72 változatú F-16-osra vonatkozott, így vélhetően az azóta lezajlott tárgyalások ezt a pályázatot hagyták jóvá, illetve finomították (ez az ajánlat akkor 1,673 milliárd dolláros volt).

bulgarianfulcrum.jpg
A kiöregedő bolgár MiG-29-esek átlagéletkora már közel 30 év, a légtérvédelmi feladatok ellátásában az amerikaiak és a britek segítik a légierőt. Az új F-16V-k beszerzésével már önállóan is tudják majd biztosítani Bulgária légterének védelmét. Bolgár részről januárban szavazták meg, hogy tárgyalást indítsanak Washingtonnal az F-16V-k beszerzéséről, lehetséges ellenfélként a Saab JAS-39C/D Gripen (melyet 2017-ben már győztesként hirdettek ki) valamint a használt, olasz Typhoonokra szóló ajánlat jöhetett még szóba. Északi szomszédunk, Szlovákia, szintén az F-16V mellett döntött, Románia pedig a napokban jelentette be, hogy további használt F-16-osokat vásárol. A Lockheed Martin vadászbombázójából nem lesz hiány térségünkben.Forrás: F-16V bolgár felségjellel? (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat