honvedelem.hu
Saab keretmegállapodás az USA-val AT4-re és Carl-Gustaf töltetekre vonatkozólag

A Saab több évre szóló keret megállapodást kötött az Amerikai Egyesült Államok kormányával, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai hadsereg, a tengerészet és a speciális erők az elkövetkezendő öt év során megrendelést adjanak, akár 445 millió dollár összegben.

dsc6488_kisebb.jpgA most aláírt keretmegállapodásnak köszönhetően a vállalat ügyfelei megrendeléseket adhatnak le a Saab AT4 egyszeri felhasználásra szánt fegyverrendszerére, valamint Carl-Gustaf® hátrasiklás mentes vállról indítható kézi lőfegyver töltetre vonatkozólag. Az első, 83 millió dolláros megrendelést már a megállapodás aláírása során leadta a megrendelő.

img_9587_kisebb.jpg„A mostani megállapodás tovább erősíti a kapcsolatunkat az amerikai fegyveres erőkkel, akik már évtizedek óta használják a szárazföldi harci rendszereinket. Meglátásunk szerint a további befektetések egyértelműen igazolják, hogy ügyfelünk számára értéket képvisel rendszereink rugalmassága és hatékonysága,” - mondta Görgen Johansson, a Saab Dynamics üzletágának vezetője.

A megrendelést 2019 második félévére könyvelték.

Mind a Saab AT4-nek, mind a Carl-Gustafnak (MAAWS az USA-ban) régre visszanyúló története van az USA-ban. 1987 óra a Saab több mint 600 000 AT4-et szállított közvetlenül, vagy licenc alatt az amerikai erők számára. A Carl-Gustaf rendszer 2013 óta nyilvántartott program az Amerikai Egyesült Államokban. 2018-ban jelentették be, hogy az amerikai hadsereg beszerzi a rendszer legújabb verzióját, a Carl-Gustaf M4-et (M3E1 az USA-ban).

* * *

A Saab a katonai védelem és civil biztonság területén szolgálja ki a globális piacot világszínvonalú termékekkel, szolgáltatásokkal és megoldásokkal. Valamennyi kontinensen folytat műveleteket és rendelkezik alkalmazottakkal. Folyamatosan fejleszt és adoptál új technológiákat az ügyfelek változó igényeinek kielégítése érdekében.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat