honvedelem.hu
Európából érkezett rendelés a KC-390-esre

Július 11-én jelentették be, hogy megvan az Embraer KC-390 új katonai teherszállító repülőgép első exportsikere ráadásul Európából: Portugália írta alá a szerződést öt darab megvásárlásáról.

kc-390.jpg
Portugália a KC-390-es program nemzetközi partnerei közül igencsak jelentős részt vállal: az OGMA-Indústria Aeronáutica de Portugal több részegységet is gyárt a típushoz, Csehország pedig ha nem is ilyen mértékben, de szintén partnerország. Portugália kilenc éve csatlakozott a programhoz, az eredeti tervek szerint hat KC-390-est vásároltak volna a kiöregedő Lockheed Martin C-130H Herculesek leváltására, ebből végül most öt gép megvásárlása realizálódott, a hatodik példányról nincs szó.

A szerződés értékéről egyelőre nincs információ, az első portugál példányokat várhatóan 2023-tól adja át a gyártó. A mostani rendeléssel már összesen 35 darabra van előjegyzése a gyártónak, ezek a most rendelő Portugália, illetve Brazília gépei, szándéknyilatkozatot írt még alá Argentína (6), Chile (6), Columbia (12) és Csehország (2) is.


Az első kísérleti KC-390-es 2015. február 3-án emelkedett a levegőbe, a második rá egy évre, 2016. április 28-án. A légierő speciális igényeire történő átalakítással 2017 decemberére végeztek. Az első tesztrepülésekre 2018 októberében került sor. Sokat hátráltatott a programon, hogy az egyes számú kísérleti gép 2018. május 5-én a földi próbák során megsérült. Az első szériagyártású példányt hamarosan átveheti a brazil légierő, a gép az 1. Szállítóezredhez kerül (1 Grupo de Transporte de Tropa – 1 GTT). A KC-390 a repülőgépek és helikopterek légi utántöltése mellett csapatok szállítására, légideszantolásra is alkalmas, de használható kutató-mentő feladatkörben, légimentőként és tűzoltó repülőgépként is.Forrás: Európából érkezett rendelés a KC-390-esre (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat