honvedelem.hu
Együtt szolgáltak, együtt ünnepeltek

A 44. tarackos tüzérosztály (MN 9391) hadrendből történt kivonásának 60., a 145. önálló harckocsidandár (MN 7038) és az 53. gépesített lövészezred (MN 6671) felszámolásának 30., valamint az MH Alföldi Kiképző Központ - egyben a helyőrség - megszűnésének 15. évfordulójára emlékeztek július 13-án, a Szabadszálláson egykor szolgált katonák és polgári alkalmazottak.

ximg_4484_koszor_z_s_bem_aponal.jpg
Négy, egykor Szabadszálláson állomásozott alakulat felszámolásának és a helyőrség megszűnésének évfordulóira emlékeztek - a helyi Honvéd Nyugdíjas Klub szervezésében - a XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó résztvevői. A közel ötszáz fős bajtársi közösség tagjait a szervezők nevében Horváth Balázs nyugállományú ezredes, valamint a klub elnöke, Farkas Zoltán nyugállományú alezredes köszöntötték, és foglalták össze az egykori helyőrség történetét.

A három évfordulóhoz kapcsolódva, dr. Báldy Zoltán polgármester az egykor Szabadszálláson állomásozott katonai alakulatok és az itt lakók közti példaértékű együttműködés eredményeire is emlékeztetett. Beszédében ugyanakkor azokra a gazdasági és kulturális veszteségekre is utalt, amelyeket a helyőrség megszűnése okozott.

ximg_4581_sticz_tabornok_ad_at.jpg
Ezt követően dr. Sticz László dandártábornok, az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke a Magyar Honvédség megújításának feladatairól, a folyamatban lévő és már megtörtént szervezeti átalakításokról, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célkitűzéseiről tájékoztatta a bajtársi találkozó résztvevőit.

A rendezvény hivatalos programja zárásaként pedig Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes, az egykori 145. Önálló Harckocsi Dandár – akkor alezredesi rendfokozatú - volt parancsnoka és az utolsó helyőrségparancsnok, Papp Miklós nyugállományú ezredes idézte fel a Szabadszálláson töltött szolgálati éveik kellemes és kevésbé kellemes élményeit.

ximg_4569utols_heo._pk.jpg
A város napjához kapcsolódó rendezvény keretében tartották kistérségi találkozójukat a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-Alföldi régiójának tagszervezetei is. Ugyancsak eljöttek Szabadszállásra a harckocsi fegyver- és különleges berendezés javító szakon végzett, tiszthelyettessé történt avatásuk 50. évfordulóját idén ünneplő egykori szakasztársak és azok a volt növendékek, akik 45 évvel ez előtt kezdték meg tanulmányaikat a gépjármű technikai szakon. A rendezvény résztvevői megkoszorúzták Bem tábornok hamvainak hazaszállítása emlékére állított márványtáblát, a Szabadszállási Honvéd Emlékhely kopjafáit és a helyőrségben egykor állomásozott alakulatok emlékhelyeit.

A jubileumi bajtársi találkozón részt vett többek közt Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka, Csinga Mihály ezredes, az MH Logisztikai Központ megbízott parancsnoka, Bozóki János ezredes, az MH Légijármű Javító Üzem parancsnoka, Kolonics Attila ezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka, Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodavezetője, valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége képviseletében Sztanó Zsuzsanna nyugállományú őrnagy.

ximg_4642.jpg

A rendezvény programjait színesítő statikus bemutatón kiállított technikai eszközök meghatározó többségét MH Anyagellátó Raktárbázis biztosította. A látogatók megtekinthették és „kipróbálhatták” az alakulat különleges járműveit, nehézgépszállító trélereit, munkatársaik külön erre az alkalomra összeállított fegyverzet- és haditechnikai, valamint ruházati kiállításokkal várták az érdeklődőket, látványkonyhát üzemeltettek és airsoft lövészetet is szerveztek. Kitelepült az MH Légijármű Javító Üzem, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei toborzóirodája, és bemutatót tartott az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különleges díszelgő csoportja.

A programok lebonyolítását az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara (vezényelt: Gömöri Balázs százados) támogatta, az ünnepi műsorban fellépett a Szabadszálláson korábban szolgált Kapi Gábor „nótáskapitány”.

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó
XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 01.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 02.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 03.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 04.jpg
XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 05.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 06.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 07.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 08.jpg
XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 09.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 10.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 11.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 12.jpg
XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 13.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 14.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 15.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 16.jpg
XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 17.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 18.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 19.jpg XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 20.jpg
XV. Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó / 21.jpg
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat