honvedelem.hu
Hüse Károly Katonai Ejtőernyős Emléktalálkozó

Első alkalommal rendezte meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a Hüse Károly Katonai Ejtőernyős Emléktalálkozót július 10-12. között, a Szolnok-Szandaszőlősi sportrepülőtéren.

h1.jpg 

Hüse Károly posztumusz őrnagy, a kiváló katonai ejtőernyős, az egykori neves sportoló, aki a világon ötödikként ugrotta meg Kubában az akkoriban bűvösnek számító 6000-ik ejtőernyős ugrását, 1978. május 26-án a 6263-ik ugrása során szenvedett tragikus ejtőernyős balesetet. A világbajnoki ötödik helyezett, többszörös magyar bajnok katonai ejtőernyős emlékének koszorúzással, emlékugrásokkal majd emlékversennyel tisztelegtek az aktív és nyugállományú katonai ejtőernyősök.

Dr. Bali Tamás ezredes, bázisparancsnok-helyettes, a rendezvény igazgatója megnyitójában emlékeztetett a múlt Hüse kupáira, amelyek fénye megkopott és fenntarthatatlanná vált, egy lelkes csapat azonban felkarolta az ejtőernyős emlékét, és új, méltó formát adott az emlékőrzésnek.

h2.jpg

A rendezvényen három generáció képviselői együtt végeztek körkupolás „emlékugrásokat”: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvéd Hadtudományi Karának felderítő szakos honvédtisztjelöltjei, a Magyar Honvédség aktív ejtőernyős katonái, valamint veterán, egykori mélységi felderítő katonák, akik közül dr. Lits József így emlékezett: „28 éves koromban ugrottam először és Hüse Károly volt a mentorom. Nagyon sokszor voltam, mint tartalékos katona az ő irányítása alatt ejtőernyős táborokban. Az iránta érzett tisztelet miatt vállaltam ezt a mai napot és ugrást is.”

h3.jpg

Az MH ejtőernyős állománnyal rendelkező alakulatai között emlékverseny zajlott célraszállás és célbaugrás versenyszámban. A megmérettetés főbírója Várnagy Gyula önkéntes műveleti tartalékos alezredes, a versenyiroda vezetője pedig Kiss Antal és Molnár János nyugállományú őrnagyok voltak. Az ugrások 12-én délutánig zajlottak, majd az eredményhirdetést követően dr. Bali Tamás ezredes zárta az I. Hüse Károly Katonai Ejtőernyős emléktalálkozót.

h4.jpg

Az emlékversenyen elért eredmények:

h6.jpgEgyéni célraszállásban:
1. Szabó Konrád zászlós, MH 59. SZDRB
2. Rácz Csaba főtörzsőrmester, MH 2. KRDD
3. Bereczki Zsolt főtörzsőrmester, MH 86. SZHB

Egyéni célbaugrásban:
1. Varga Tamás zászlós, MH 86. SZHB
2. Olenyik Roland őrmester, MH 86. SZHB
3. Gál Szabolcs törzsőrmester, MH 86. SZHB

MH 86. SZHB Csapat célraszállásban:
1. MH 86. SZHB 1. csapat
2. MH 86. SZHB 2. csapat
3. MH 2. KRDD

Csapat célbaugrásban:
1. Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület (SZHESE) 2. csapat
2. SZHESE 4. csapat
3. SZHESE 1. csapat

h5.jpg 

 Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat