honvedelem.hu
Izmos Boxerek Litvániában

A NATO-tag balti állam átvette az első, a litván hadsereg számára gyártott német Boxer páncélozott gyalogsági harcjárműveket.

b1.jpg

A Rheinmetall az eddigi legjobban felfegyverzett változatot szerelte össze számukra Vilkas néven: a toronyba szerelt 30 milliméteres Mk44 Bushmaster II-es gépágyút izreli Spike irányított páncéltörő rakéták egészítik ki. Megjegyzendő, hogy Bushmaster II-esek kerültek az amerikai hadsereg Németországban állomásozó 2. lovassági ezredének Stryker Dragoon továbbfejlesztett 8x8-as páncélozott csapatszállító járműveinek tornyába is. Mindkét jármű esetében azonos a cél: az orosz páncélozott járművek elleni, eredményesebb hadviselés lehetőségének megteremtése. Mivel a litván hadseregnek nincsenek harckocsijai, így szükség volt a Boxerek páncéltörő képességeinek kialakítására is, ezért kerültek a nagy hatótávolságú, modern Spike-ok a járművekre.

A Vilkas-ok a Ruklában állomásozó „Vasfarkas” gépesített lövészdandár állományába kerülnek, ahol a használtan rendszeresített amerikai M113A1-eseket és A2-eseket váltja majd ki. A teljes megrendelés 88 Vilkasról szól, mely két zászlóaljra elegendő. Az utolsó nyolckerekűt a tervek szerint 2020-ban vehetik majd át.

Fotó: upload.wikimedia.orgAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat