honvedelem.hu
Repül az első angol Poseidon

Sikeresen végrehajtotta első felszállását július 12-én a Washington állambeli Renton repülőterén a brit Királyi Légierőnek szánt, ZP801 lajstromszámot kapott Boeing P-8A Poseidon haditengerészeti felderítő- és tengeralattjáró-vadász repülőgép.

p1.jpg

A britek összesen kilenc példányt rendeltek a két sugárjhajtóműves, a 737-800-as és -900-as utasszállító repülőgépekre alapozott Poseidon-ból.

A gépekkel a 2011 júniusában utód nélkül leállított Hawker Siddeley Nimrod MR2-eseket fogják pótolni, mivel a hazai Nimrod MRA4 látványos és roppant drága kudarcot vallott. Mivel a NATO-nak létfontosságú az Atlanti-óceán északi részének ellenőrzése, így az Egyesült Királyság a gyakorlatilag ma már NATO-szinten szabványnak tekinthető típust választotta, Norvégiához, Ausztráliához, Indiához, Új-Zélandhoz, Dél-Koreához és persze a legnagyobb vásárlóhoz, az amerikai haditengerészethez hasonlóan.

A britek a tervek szerint még idén átveszik a ZP801-est, majd Jacksonvill-be repülik át, ahol a hajózószemélyzet kiképzését kezdik el. A gép várhatóan csak 2020-ban repül majd át a szigetországba.

Fotó: boeing.mediaroom.comAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat