honvedelem.hu
Soha ennyi forrás nem jutott még a honvédségre

A gombaszögi nyári táborban tartott előadást a honvédségről Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 19-én, pénteken. Az államtitkár hangsúlyozta, soha nem volt olyan magas a honvédelmi költségvetés, mint most.

tot_2236.jpg

Németh Szilárd a szlovákiai ifjúsági táborban elmondta, a 2002 és 2010 közötti kormányok leépítették a hadsereget, ami azt jelentette, hogy fontos katonai képességeket szüntettek meg, az eszközök egy részét eladták, s laktanyákat zártak be, illetve elküldték a honvédeket. Ennek egyik oka az volt, hogy uralkodóvá vált az a vélekedés, miszerint a NATO-tagság garantálja az ország biztonságát, ezért a nemzeti hadseregre nem kell költeni. Azt azonban elfelejtették, hogy az észak-atlanti szövetség erejét az egyes tagállamok adják, így, ha ezek az országok gyengék, akkor a szervezet is az. A 2010-es kormányváltás idejére a honvédség létszámából 18 ezer főt küldtek el, s hiányoztak azok a fontos eszközök, képességek, amelyek az ország megvédéséhez szükségesek.

Mára – emelte ki az államtitkár - a kormány elhatározásának köszönhetően a helyzet sokat javult: a honvédelmi költségvetés a 2010-es duplája, 616 milliárd forint (ez 103 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit büdzsét), s ennek az összegnek több mint a harminc százaléka megy fejlesztésekre. Ez azért fontos, mert egy NATO-ajánlás szerint a tagállamoknak a honvédelmi költségvetés legalább húsz százalékát kellene erre a célra fordítaniuk. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program teljeskörű modernizációt jelent, amibe beletartozik a felszerelés, a személyi fegyverzet, a haditechnikai eszközök megújítása, de a katonai életpálya, a honvédelmi oktatás, a kadétképzés, a tartalékos haderő és a fegyvergyártás kialakítása is.

A fejlesztésekre idén 216 milliárd forint jut, s a legfontosabb haditechnikai beszerzések közül Németh Szilárd kiemelte az új helikoptereket, repülőgépeket, harckocsikat és kézifegyvereket. Ugyanakkor nemcsak fegyvereket vásárolnak, de katonai képességeket is újra felépítenek, vagy újakat alakítanak ki.

tot_2118.jpg

„A magyar honvéd megérdemli, hogy végre ötven év után korszerűsítés legyen, a legmodernebb eszközökkel legyenek felszerelve, s büszkén állhassanak az emberek előtt” – hangsúlyozta Németh Szilárd, hozzátéve, a fejlesztéseknek emellett komoly gazdasági súlya is van. A fejlesztések során figyelni kell arra, hogy elsősorban európai gyártókat hozzanak helyzetbe, s arra is, hogy legyen valamilyen együttműködés a Visegrádi Országok között, hiszen így a tárgyalási pozíciók is erősödnének.

Kitért arra is, jelenleg kilenc országgal, köztük Romániával is van hadisír-megállapodása Magyarországnak; az úzvölgyi események durva megsértését jelentik ennek a szerződésnek, s a helyzetet úgy lehetne rendezni, ha a román fél mindenben tartaná magát a megállapodáshoz, illetve a történelmi tényekhez. Figyelembe kell venni, hogy valóban milyen nemzetiségű katonák nyugszanak az úzvölgyi sírokban, s azt is, hogy a székelyföldi magyarság nélkül nem lehet döntést hozni a kérdésben.

Fotó: Tóth LászlóKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Soha ennyi forrás nem jutott még a honvédségre
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat