honvedelem.hu
A nándorfehérvári diadal példát állít egész Európa elé

A nándorfehérvári diadal hőseinek elhivatottsága példaértékű lehet nemcsak a magyarok, hanem egész Európa számára is – mondta Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a nándorfehérvári diadal emléknapján, a budai Várban lévő Hunyadi szobornál július 22-én.

mb4a8717.jpg

Az államtitkár az ünnepségen elmondta: a nándorfehérvári diadal a magyar-török háborúk, de talán a több mint ezeréves magyar történelem legnagyobb katonai győzelme volt. Az egykor egész Európát rettegésben tartó Török Birodalom 1453-ban II. Hódító Mehmed vezetésével bevette Konstantinápolyt, és Isztambul néven fővárossá tette, majd teljes erejével Magyarország ellen fordult. 1456-ban a török csapatok megostromolták Nándorfehérvárt, a magyar védelmi öv kulcsfontosságú erődjét. A szultán nem bírt a védőkkel, és Hunyadi felmentő serege saját táborában mért vereséget Mehmedre.

mb4a8821.jpg

A nándorfehérvári diadal – Kapisztrán Jánossal együtt – összeforrt Hunyadi János nevével, s a hadvezér érdemeit kortársai is elismerték. Hunyadi mélységesen hitt az Oszmán Birodalommal szemben a keresztény Európáért vívott harc fontosságában, és abban, hogy ennek kimenetele meghatározó jelentőséggel bír hazánk jövője szempontjából. Amint a történelem során sokszor, úgy a majdnem három héten át tartó nándorfehérvári csata során is, Magyarország nemcsak magát, hanem egész Európát és a keresztény világot védte: a váratlan és fényes győzelem közel hetven esztendőre megállította a törökök további európai terjeszkedését.

mb4a8876.jpg

Németh Szilárd hangsúlyozta: bár a csatákat ma már tárgyalóasztaloknál vívják, és a fenyegetés is eltérő formát ölt, Magyarország a 21. században is fontos szerepet játszik Európa határainak védelmében. Ahogy 563 évvel ezelőtt, úgy a jelenkorban is az a helyzet állt elő, hogy Európa nagy része nem vette komolyan a fenyegetést. A magyarok viszont felismerték a veszélyt. „Ahogy ma, úgy akkoriban is Közép-Európára hárult a keresztény Európa védelme, és ahogy ezen feladatnak eleget tettünk Nándorfehérvárnál, úgy eleget teszünk ma is határaink védelmével. Meggyőződésünk, hogy Európa biztonságának visszaszerzéséhez meg kell állítani a bevándorlást, meg kell védeni az európai keresztény kultúrát, és tisztelni kell a nemzeteket” – emelte ki az államtitkár.

A beszéd után koszorút helyezett el a szobornál – mások mellett – Németh Szilárd és Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

mb4a8909.jpg

Fotó: Dévényi VeronikaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
A nándorfehérvári diadalra emlékeztek
Kapcsolódó galéria
1456 hőseire emlékeztek
1456 hőseire emlékeztek / 01 1456 hőseire emlékeztek / 02 1456 hőseire emlékeztek / 03 1456 hőseire emlékeztek / 04
1456 hőseire emlékeztek / 05 1456 hőseire emlékeztek / 06 1456 hőseire emlékeztek / 07 1456 hőseire emlékeztek / 08
1456 hőseire emlékeztek / 09 1456 hőseire emlékeztek / 10 1456 hőseire emlékeztek / 11 1456 hőseire emlékeztek / 12
1456 hőseire emlékeztek / 13
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat