honvedelem.hu
HH-60W: felszállás a légierő hajózóival

A Sikorsky Aircraft West Palm Beach-en lévő fejlesztési központjában július 11-én először repült az amerikai légierő leendő harci kutató-mentő helikoptere. A HH-60W-t a 413. tesztrepülő század pilótái vitték el egy körre.

A gép alapja a hadsereg UH-60M Black Hawk szállítógépe, s elsődleges feladata az ellenséges vonalak mögött bajba került, katapultált  hajózók kimentése lesz. A jelenlegi tervek szerint összesen 113 HH-60W kerül majd a légierőhöz, teljesen leváltva a kiöregedett HH-60G Pave Hawk-flottát.

190716-f-f3962-001.jpg

A július 11-i próbarepülések célja a repülés közbeni adatgyűjtés volt, melyhez a gépet 40 mérföld és a tervezett maximális vízszintes repülési sebesség között vizsgálták. A pilótának kézzel repülve kell tudnia tartani a meghatározott paramétereket, méghozzá igen szűk hibahatárral – a tévedés nem lehet több, mint 1 mérföldes sebesség, 7 méteres magasság és percenként 30 méteres emelkedés vagy süllyedés. A repülés során egyben sikerült befejezni a légierő első tesztpilótáinak vizsgáját is, így ők már teljes jogosítvánnyal rendelkeznek az új típussal kapcsolatban. A tervek szerint hat prototípus gép vesz részt a tesztelésekben, s a 413. század gépeit a Duke Légibázisról üzemeltetik majd.Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat