honvedelem.hu
Drónvadász terepjáró

A friss információk szerint – Donald Trump amerikai elnök harcias kiejlentése ellenére – valóban nem lőttek le iráni „drónt” a USS BOXER közelében. Nem kellett tüzet nyitni: elég volt az elektromos zavarás…

A térségben dolgozó LHD-osztályú partra szállást támogató, repülőfedélzettel ellátott amerikai hadihajók már jó ideje élvezhetik a tengerészgyalogság Light Marine Air Defense Integrated System (LMADIS) rendszerének láthatatlan védőpajzsát . Az MRZR könnyű terepjáró gépkocsira épített elektronikai hadviselési rendszert éppen a távolról irányított felderítő és támadógépek elleni védekezésre alakították ki. A Hormuzi-szorosban hajózó USS BOXER (LHD-4) fedélzetének elején is ott volt látható a tengerészgyalogság 11. expedíciós egységéhez tartozó homoksárga jármű, mely a hírek szerint a hajóhoz alig 350 méterre merészkedő, iráni eredetűnek tartott drónt „lezavarta” a vízbe.

vnogmrkeizchremodzs5kkllgm.jpg

A kamerákkal és radarral ellátott LMADIS először észleli, majd követi és azonosítja a közeledő légi célokat. Ha a drón saját, nem bántja, de ha ellenséges, akkor a kezelő megkezdheti a számítógépekkel vezérelt zavarótevékenységet. Ha az amerikai jelentésnek hinni lehet, akkor sikerrel végezték a munkájukat, így nem volt szükség a hajó saját közeli légvédelmi rendszerének vagy a szintén a repülőfedélzeten elhelyezett két LV-25-ös gyalogsági harcjármű 25 mm-es gépágyújának tüzére.

 Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat