honvedelem.hu
Magyar sikerek a dán meneten

A koszovói műveleti területen tartózkodó magyar békefenntartó katonák is részt vettek a július végén megtartott Dancon March elnevezésű menetgyakorlaton.

dsc_2431vf.jpg

A Dancon Marchot (dán menet) először 1972-ben rendezték meg Cipruson a dán hadsereg katonái. A hegyek között kijelölt huszonöt kilométeres távot akkor hat óra alatt kellett teljesíteni. Azóta a Dancon Marchot minden olyan műveleti területen - így például Cipruson, Boszniában, Koszovóban, Irakban és Afganisztánban is - megszervezik, ahol dán katonák teljesítenek szolgálatot. Koszovóban először 1999 augusztusában rendezték meg a teljesítménytúrát.

A nagy meleg miatt nem mindennaposnak mondható meneten közel negyven magyar katona vett részt. A Novo Seló-i táborból induló és a környező dombokon végighaladó huszonöt kilométeres távot legalább tíz kilogrammos többletsúllyal kellett teljesíteni egyenruhában és bakancsban. A kijelölt útvonalat - a megadott szintidőn belül - sikeresen teljesítők emlékérmet és oklevelet kaptak.

dsc_2571v.jpg

A közel 600 résztvevő közül az MH 5. Bocskai István Lövészdandár három katonája is kiemelkedett teljesítményével. Filipinyi Andrea őrvezető - aki ezzel együtt már a hatodik Dancon Marchon vett részt - magabiztosan nyerte meg a női kategóriát. A férfi kategória harmadik helyezettjeként ért célba Búz Csaba főhadnagy. Rajtuk kívül még Törteli Leon őrvezető teljesítménye is kiemelkedő volt, aki különleges erőpróbára vállalkozott és 56 kilogrammos súlyt - hátizsákját és géppuskáját - cipelve teljesítette a távot.

A menetre a jelentkezés önkéntes alapon történt. A szervezők a részvételi díjból megmaradt összeggel két koszovói iskolát, illetve a dán veteránokat és családjaikat támogatják.

dsc_2733vf.jpg

Fotó: a szerző és a dán kontingensKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Dancon March magyar sikerekkel
Dancon March magyar sikerekkel  / 01 Dancon March magyar sikerekkel  / 02 Dancon March magyar sikerekkel  / 03 Dancon March magyar sikerekkel  / 04
Dancon March magyar sikerekkel  / 05 Dancon March magyar sikerekkel  / 06 Dancon March magyar sikerekkel  / 07 Dancon March magyar sikerekkel  / 08
Dancon March magyar sikerekkel  / 09 Dancon March magyar sikerekkel  / 10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat