honvedelem.hu
Felszállt az első indiai Rafale

Július 17-én végrehajtotta első feszállását az indiai légierő (Bharatiya Vayu Sena, BVS) első Dassault Rafale DH gépe. Az RB001 oldalszámot viselő gép a franciaországi Bordeaux-Merignac repülőteréről rugaszkodott el. Század- vagy egyéb jelzés nem volt a gépen.

Mint emlékezetes, 2016. szeptember 23-án írták alá a 36 gépes szerződést, melynek értelmében 2019 szeptembere és 2022 áprilisa között kell leszállítania a Dassault-nak a vadászbombázókat. Egyes értesülések szerint ugyanakkor csak egy gép, az RB008-as kapja meg a francia gyártósoron az összes, India által kért, saját kiválasztású rendszert és képességet, a többi 35 példányba már Indiában szerelik be az „extrákat”., de csak akkor, ha az átépített prototípussal végzett tesztrepülés-sorozat pozitív eredménnyel zárul le.

Az első 18 gépet a 17. „Golden Arrows” vadászrepülő század kapja majd meg, mely a Haryana állambeli Ambala Légibázison dolgozik. A ámsodik 18 pedig a nyugat-bengáli Hashimara Légibázisra, az 1. „Tigers” század állományába kerül majd.Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat