honvedelem.hu
Irán három új, távirányítású rakéta kifejlesztését jelentette be

Irán három új, nagy találati pontosságú, távirányítású rakétát fejlesztett ki, ami azt mutatja, hogy az ország kész megvédeni magát – jelentették be augusztus 6-án a teheráni védelmi minisztériumban.

A tárca közleményében szereplő megfogalmazás szerint az új típusú rakéták bemutatása bizonyíték arra, hogy a „nagy sátán” – ez alatt Irán az Egyesült Államokat érti – és „zsoldosainak szószegése és összeesküvése ellenére” a védelmi minisztérium egy pillanatig sem tétovázik megvédeni és megerősíteni az ország biztonságát. A rakéták a Jasszin, Balaban és Gaem elnevezést kapták.

A visszahúzható szárnyú Jasszin 50 kilométeres hatótávolságú, és repülőgépről vagy akár drónról is indítható. A Balaban GPS-jeladóval és GPS-navigációs eszközökkel irányítható, szintén visszahúzható szárnyú és repülőgépekről indítható. A hőkeresővel irányított Gaem rakéta találati pontossága mintegy 50 centiméter.

Az Egyesült Államok tavaly kilépett az Iránnal 2015-ben kötött atomalkuból, és ismét súlyos büntetőintézkedéseket léptetett életbe a perzsa állam ellen. A két ország közötti feszültség az utóbbi időben tovább fokozódott a Perzsa(Arab)-öböl térségében tartályhajók ellen elkövetett szabotázsakciók és támadások miatt, valamint azért, mert Irán lelőtt egy pilóta nélküli amerikai repülőgépet.Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat