honvedelem.hu
Földnek csapódott egy indiai Szu-30MKI

Ismét megfogyatkozott az indiai Szu-30MKI többfeladatú vadászbombázó flotta: augusztus 8-án, az esti órákban zuhant le egy újabb gép, a személyzet katapultált.

szu-30mki.jpg

Az indiai légierő szóvivője megerősítette a baleset tényét, mely India északkeleti részén, Asszám államban történt. A 3. ezred állományába tartozó Szuhoj Tezpur repülőteréről kiképzési repülésre emelkedett a levegőbe, feladatát nem tudta befejezni, eddig ismeretlen okok miatt nem messze a repülőtértől lezuhant. A gép kétfős személyzete katapultált, a helyszínre érkező kutató-mentő egységek megtalálták a hajózókat, akiket sérülésekkel kórházba szállítottak, állapotukról nincs információ. A baleset körülményeit vizsgálják, több forrás technikai meghibásodást említ.

2009 és 2018 között kilenc Szu-30MKI-t vesztett az indiai légierő, 3 pilóta vesztette életét az esetek során. Az indiai légierő gerincét jelenleg is a Szu-30MKI alkotja, a 272 darabos megrendelésállomány nagy része már Indiában, a HAL üzemében készül, az első 50 gépet még Oroszországban gyártották le. A HAL már az utolsó darabok összeszerelését végzi napjainkban, újabb rendelésre egyelőre nincs aláírt szerződés.

 Forrás: Földnek csapódott egy indiai Szu-30MKI (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat