honvedelem.hu
Ma van a katonai meteorológia napja

A katonai meteorológia napja, azaz dr. Hille Alfréd meteorológus ezredes születésének 128. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést augusztus 14-én, szerdán Budapesten, az MH Geoinformációs Szolgálatnál.

01.jpg

Az ünnepségen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának levelét. Ebben a vezetők emlékeztettek: a katonai meteorológia napját dr. Hille Alfréd ezredes születésének évfordulóján tartják. A neves katonameteorológus a magaslégköri kutatás hazai úttörője volt, s alapvető szerepet játszott a balatoni, majd pedig a dunai viharjelzés megszervezésében. A katonai meteorológia a két világháború között vált megkerülhetetlenné a légierő és a szárazföldi csapatok számára.

02.jpg

„Nagy felelősség az önöké, hiszen a parancsnoki döntéshozatalt segítik elő: az önök munkája és szakmai tudása alapján dönt az elöljáró, hogy elindulhat-e gyakorlatra JAS-39 Gripen, teljesítheti-e útvonalát a Mi-24-es helikopter, vagy ugorhat-e az ejtőernyős katona” – hangsúlyozta a miniszter és a parancsnok. Ehhez pedig a döntéshozók biztosítják a megfelelő technikai hátteret; beszerezték például az egyik legmodernebb mobil meteorológiai állomást. A katonameteorológusok a munkájukon túl is bizonyítottak például szakmai konferenciák, továbbképzések, szakmai fórumok megszervezésével. A szakemberek kiváló teljesítménye, megszerzett szakmai tudásuk példaként áll a társadalom és katonatársaik előtt – állt a levélben.

03.jpg

A rendezvényen Kovács László alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnök-helyettese elismeréseket adott át kollégáinak munkájuk elismeréseként.

Fotó: Kovács Mónika Eszter hadnagymagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat