honvedelem.hu
Alumínium őrhajó a Fülöp-szigetek parti őrségének

Július 17-én a franciaországi az OCEA Industries Les Sables d’Olonne-ban működő üzemében vízre bocsátották az OPV 270 járőrhajót, amelyet a Fülöp-szigetek kormánya az ország parti őrsége számára rendelt meg négy kisebb, FPB 72 típusú járőrnaszáddal együtt. Utóbbiak már 2018-ban szolgálatba álltak.

Az OCEA az alumínium széleskörű alkalmazásának specialistája és ennek köszönhetően termékpalettája a könnyű épületszerkezetektől a közúti tartálykocsikon át a különböző civil felhasználású hajókig - vontatók, halászhajók, jachtok, könnyű utasszállítók stb. - és hadihajókig terjed.

Az OPV 270 a korábban beszerzett egységekhez képest mind méretben, mind minőségben jelentős ugrást jelent. A pályázók ajánlatai közül végül azért a francia cégét választották, mert a szakértők szerint várhatóan ennek a hajónak az üzemeltetése lesz tervezett 20 éves élettartama alatt a legköltséghatékonyabb és a manapság egyre fontosabb szempontnak számító szén-dioxid kibocsátása is nagyságrendekkel – mintegy 40 százalékkal - jobbnak ígérkezett a többinél.

opv-270-01.jpg

A 84 méter hosszú OPV 270, szolgálatba állítása után, a világ legnagyobb teljesen alumíniumépítésű járőrhajója lesz. Dízel-elektromos meghajtásával, 12 csomós sebesség mellett mintegy 8000 tengeri mérföld a hatótávolsága, de maximális sebessége várhatóan 20 és 30 csomó között lesz. A hajó - amely egyhuzamban képes legalább 5 hetet a nyílt tengeren tölteni - minden tekintetben biztosítja majd 44 fős személyzetének kényelmét és biztonságát. Rajtuk kívül még 26 katonát, vagy mentési feladat esetén 35 túlélőt és sebesültet szállíthat.

Az OPV 270 hajót a legkorszerűbb elektronikával és szenzorokkal szerelik fel, de esetleges fegyverzetéről nincs hír, annak ellenére, hogy tervezett feladatai között szerepel a Fülöp-szigetek tengeri határainak védelme, a kalózkodás, a kábítószer csempészés és az illegális migráció elleni fellépésben való részvétel is. A felépítménnyel egybeépített hangárban tárolják a felderítő és mentési feladatokra egyaránt alkalmas helikoptert és az állandó felszereléshez tartozik két 9,2 méteres, Zodiac motorcsónak is.

A hajót - a tervek szerint - az év végén szállítják le.Forrás: Alumínium őrhajó a Fülöp-szigetek parti őrségének (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat