honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Kalózok támadtak meg egy tartályhajót Afrika partjainál
Egy ukrán tengerészt megöltek, több társát pedig megsebesítették kalózok keddre virradóra egy kőolajat szállító tartályhajó elleni támadásban a nyugat-afrikai Benin partjainál - közölték katonai források. A 230 méter hosszú Cancale Star nevű hajót az ország partjaitól 18 tengeri mérföldnyire érte a támadás.

A francia hírügynökség tudósítója, aki Ahoyo kíséretében járt a tartályhajó fedélzetén, személyesen győződhetett meg arról, hogy a kalózok nem tudták hatalmukba keríteni a vízi járművet. Egy orvos elmondta, hogy a tengeri rablók a 24 tagú nemzetközi legénység négy tagját megsebesítették, egyiküket lőfegyverrel. Cor Radings, a hajótulajdonos Chemikalien Seetransport német vállalat szóvivője szerint a 24 matróz közül 13 Fülöp-szigeteki, 4 orosz, 5 ukrán és 2 lett állampolgár.

Korábban Ahoyo arról tájékoztatta a francia hírügynökséget, hogy a legénység tagjai között litvánok is vannak. Radings elmondása szerint a parancsnok helyettesét ölték meg, aki ukrán állampolgár volt. A hajó, amelynek illetőségi kikötője Monrovia, a Niger deltájából indult. A támadók hatan vagy heten voltak - mondta el Jaroslavs Semenovics, a hajó lett parancsnoka. A kalózok egyikét elfogták, és ő azt állította, hogy a Beninnel szomszédos Nigéria állampolgára.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat