honvedelem.hu
„Sárosi vitézkedése 2012”
Befejeződött az EUFOR (European Union Force) tizenegyedik váltásának felkészülése, a kiképzést záró háromnapos gyakorlat május 15-én kezdődött Szentesen. A magyar kontingens Bosznia-Hercegovinában az osztrák vezetésű többnemzeti zászlóalj műveleti századát alkotja majd, néhányan pedig a zászlóaljtörzsben látnak el egyéni beosztásokat. A kontingens tervezett parancsnoka Bartók Gábor alezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred törzsfőnöke.

„Sárosi vitézkedése 2012” néven háromnapos zárógyakorlaton „vizsgáznak” az EUFOR tizenegyedik váltásának tagjai. (II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc leverését követően, lengyelországi bujdosása idején viselte a Sárosi gróf álnevet). Az alegység felkészítése februárban kezdődött, tagjainak többsége a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél szolgál, mintegy harminc százalékuk pedig a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományába tartozik. Kiképzésük a katonák egyéni felkészítésével kezdődött, ezt követte a központi szakfelkészítés, majd április közepétől az alegység összekovácsolása történt meg Szentesen.

A kontingens tagjainak felkészültségét ellenőrző háromnapos zárógyakorlat döntnöki bizottságának vezetője Somogyi Péter alezredes. A győri rakétaezred vezetési zászlóaljának parancsnoka az első napon látottakat összességében „megfelelő” szintűre értékelte. A döntnökök jelentése alapján megállapította, hogy a gyorsreagálású erő a feladatot végrehajtotta, viszont tapasztaltak néhány apróbb hiányosságot, amiket a következő napokban feltétlen ki kell még javítani.

Bartók Gábor alezredes, az alegység tervezett parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: az EUFOR tizenegyedik váltása a tervek szerint nyár elején indul majd Szarajevóba. Az Európai Unió által irányított ALTHEA elnevezésű műveletben, a nemzetközi haderő részeként a délszláv válság rendezésében a válságkezelés, a béke és a civil lakosság nyugodt életkörülményeinek a biztosítása lesz a feladatuk. Emellett részt vehetnek például a fegyverbegyűjtésben, általános és speciális információk gyűjtésében, a háborús bűnösök elfogásának biztosításában, területek, valamint objektumok átvizsgálásában és védelmében, útvonalak felderítésében, konvojok, szállítmányok és különösen fontos személyek kísérésében, illetve − a helyi rendvédelmi erők felkérésére − a tömegoszlatásban is.

 Fotó: Rácz Tünde

További képekért kattintson galériánkra!

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
MH EUFOR-11 zárógyakorlata Szentesen
MH EUFOR-11 zárógyakorlata Szentesen / 01. MH EUFOR-11 zárógyakorlata Szentesen / 02. MH EUFOR-11 zárógyakorlata Szentesen / 03. MH EUFOR-11 zárógyakorlata Szentesen / 04.
MH EUFOR-11 zárógyakorlata Szentesen / 05. MH EUFOR-11 zárógyakorlata Szentesen / 06. MH EUFOR-11 zárógyakorlata Szentesen / 07.
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat