honvedelem.hu
Szarajevóban is a hősökre emlékeztek
A szarajevói NATO-parancsnokság állománya együtt és ünnepélyes keretek között emlékezett meg a hősökről május 28-án.

A hősök emlékünnepét Magyarországon mindig május utolsó vasárnapján tartják, míg az Amerikai Egyesült Államok hadseregének hőseiről minden május utolsó hétfőjén (US Memorial Day) emlékeznek meg.

A szarajevói NATO-parancsnokság katonái együtt tisztelegtek a két nemzet háborúban elesett áldozatai előtt. Az ünnepséget Gary E. Huffman dandártábornok, parancsnok nyitotta meg. Az egybegyűltek mellett külön tisztelettel köszöntötte Patrick S. Moont, az Amerikai Egyesült Államok bosznia-hercegovinai nagykövetét.

A dandártábornok emlékezőbeszédében hangsúlyozta: azok a katonák – érkezzenek a világ bármely pontjáról – az igazi hősök, akik a legnagyobb áldozatot, az életüket adták a békéért.

A megemlékezés végén a nagykövet a parancsnokkal együtt avatta fel, majd koszorúzta meg a hősök tiszteletére emelt emléktáblát.

Az ünnepség utolsó mozzanataként Siposs Ernő Péter dandártábornok, a szarajevói EUFOR-parancsnokság törzsfőnöke és Kovács Ferenc mérnök ezredes, a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöke rótta le kegyeletét az áldozatok előtt.

Fotó: Inoka Zoltán zászlós

Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat