honvedelem.hu
Már csak néhány hét…
Már csak néhány hét, és véget ér az MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának külszolgálata. Az elmúlt hat hónapban Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar békefenntartó alegység parancsnokát az elvégzett és a még előttük álló feladatokról kérdeztük.

„Eredményesen telt az elmúlt fél év a győri légvédelmi rakétaezredre épülő kontingens katonái számára, tudásban és tapasztalatban gazdagabban fogunk hazatérni” – mondta Papp Tamás alezredes, hozzátéve: az előző váltásokhoz képest a mostani kontingens műveleti eleme lényegesen több, a Butmir táboron kívül teljesítendő feladatot kapott az elöljáróktól.

Minden hónapban volt legalább egy kétnapos, századszintű gyakorlat, egy éleslövészet, valamint egy ugyancsak többnapos zászlóaljgyakorlat is. Ezeket a feladatokat Bosznia-Hercegovina teljes területén végezték.

A műveleti elem – azaz a lövészszázad és a többnemzeti zászlóalj (Multinational Battalion – MNBN) parancsnokságába beosztott állomány – már a külszolgálat megkezdésének első napjaiban rendkívüli feladatot kapott: Szarajevóra évtizedek óta nem látott mennyiségű hó esett le február első napjaiban, és a békefenntartóknak a hóeltakarítással segíteniük kellett a bosnyák főváros lakosságát – mondta a parancsnok.

Papp alezredestől megtudtuk: alighogy befejeződött a „hókészenlét”, a magyar századra a misszió első komolyabb megmérettetése, az úgynevezett „beugró gyakorlat” várt, amelyet kimagasló szinten sikerült végrehajtaniuk, és ezzel a magyar alegység egyértelműen kivívta az MNBN parancsnokának elismerését.

A sikeres kiképzéseknek meg is lett az eredménye, a többnemzeti zászlóalj parancsnoka a misszió végéhez közeledve több magyar katonát is elismerésben részesített – mondta Papp alezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy a kiképzés és a készenléti feladatok ellátása mellett a magyar század megrendezte a Trebevic elnevezésű futóversenyt, és részt vett a havi rendszerességgel, más-más századok szervezésében megrendezett katonai versenyeken is.

A kontingens teljes állománya támogatta a Pazaric Institute for the Mentally Disabled (Pazarici Mentálisan Sérültek Intézménye) részére tartott jótékonysági rendezvényt, akár rendezőként, akár csak adományozóként.

A magyar katonák mindezek mellett részt vettek a szarajevói gyermekfesztivál egy hétig tartó rendezvényein is.

A kontingens parancsnokától megtudtuk azt is, hogy az elmúlt fél évben a magyar katonák méltó módon megemlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc márciusi évfordulójáról, a jelesebb egyházi ünnepekről, valamint a magyar honvédelem napjáról.

Most, néhány héttel a misszió vége előtt pedig már a legfontosabb feladat az átadás-átvételre való felkészülés. A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredre épülő tizenegyedik váltás állománya július közepén, három ütemben utazik ki Bosznia-Hercegovinába.

A jelenleg kinn szolgáló magyar kontingens „mandátuma” július 31-én jár le.

  

 Fotó: MH EUFOR Kontingens 10. váltásAktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat